Bitkoin (BTC) firma za rudarenje Bitmain će izgraditi centar za blokčein podatke i rudarski objekat u Teksasu u vrednosti od 500 miliona dolara, kao deo proširenja na tržište SAD-a, objavila je kompanija u saopštenju za javnost 6. avgusta.

Bitmain, koji je vredan oko 12 milijardi dolara nakon runde finansiranja početkom jula, takođe navodi da planira prekomorsku inicijalnu ponudu novčića (IPO) na tržištu sa američkim denominiranim akcijama.

Bitmain-ov novi centar za prenos podataka preuzima bivšu topionicu Alcoa u Rokdejlu u Teksasu, s procenom da će izgradnja i postavljanje biti završeno u četvrtom kvartalu 2018. godine, a centar će biti "pokrenut" početkom 2019. godine.

Prošlog meseca objavljeno je slobodno radno mesto za poziciju menadžera projekta i menadžera sajta za centar podataka za Bitmain u Rokdejlu na Indeed.com, a Bitmain samo potvrđuje lokaciju centra u saopštenju za javnost od 6. avgusta.

U saopštenju se navodi da Bitmain očekuje da će u prve dve godine uvesti 400 radnih mesta, navodeći 500 miliona dolara kao ukupnu investiciju u privredu u prvom periodu od sedam godina.

Uprkos mešovitim signalima od strane američkih i kanadskih vlasti u vezi sa rudarenjem kriptovaluta, obe zemlje su postale mete za kompanije koje traže jeftine troškove električne energije u novim jurisdikcijama.

U junu je rudarska firma Coinmint potvrdila da će pretvoriti nekadašnje industrijsko postrojenje u severnom delu Njujorka u objekat za rudarenje bitkoina.

I u Kanadi, lokalni rudar Hut 8 je pokrenuo svoj drugi rudarski objekat sredinom jula, čime je postao "najveći javni operater" u svetu po kapacitetima u procesu prema podacima objavljenim u to vreme.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić