Težina rudarenja bitkoina (BTC) dostigla je najviši nivo, pokazujući sve veću konkurenciju za pronalaženje blokčein nagrada između rudara, pokazuju podaci sa Blockchain.com 27. juna.

Težina rudarenja, koja se prilagođava računarskoj znazi (hash rate) mreže na svakih 2016 blokova, iznosila je 7.86 triliona, što je novi rekord, premašivši prethodni vrhunac od oktobra 2018. godine.

Sama računarska snaga, koja od nedavno skoro svakodnevno postavlja nove rekorde, u međuvremenu se blago smanjila i zaustavila na oko 56 kvintiliona heševa u sekundi.

Drugim rečima, konkurencija među rudarima za nove blokove, kao i ukupna sigurnost bitkoin mreže nikada nije bila veća.

Kako je izvestio Cointelegraph, ovakvi podaci ulivaju poverenje u analitičare i tržišta. Rast bitkoina u 2019-oj usledio je nakon povratka stabilnosti mreže posle perioda regresije u poslednjem kvartalu 2018. godine.

Predstojeće polovljenje nagrade po bloku desiće se u maju 2020. godine i moglo bi da utiče na raspoloženje rudara i da shodno tome pokrene cene.

U skladu sa istraživanjima objavljenim od strane kripto hedž fonda Pantera Capital ranije ove godine, ovaj događaj bi mogao biti odgovoran za povećanje cene godinu dana unapred.

“Promene su se dogodile 376 i 320 dana pre polovljenja 2012. i 2016. godine. Njihov prosek od 348 dana ukazuje na 10. jun 2019.”, predviđa kompanija.