Prihodi od bitkoin (BTC) rudarenja su počeli da rastu nakon pada na najniži nivo u poslenjih 18 meseci, potvrđuje statistika sa Diar-a od 4. marta.

U februaru je zabeležen pad prihoda do iznosa koji nisu viđeni od avgusta 2017. godine - kada je bitkoin bio na početku svog prethodnog uspona.

Prihodi od rudarenja iznosili su 195 miliona dolara u februaru 2019. godine, što je manje u poređenju sa 210 miliona dolara u januaru i samo delić od 951 milion dolara na vrhuncu u decembru 2017. godine.

"Da bi stvari bili još teže, rudari koji koriste optimalnu opremu i koji su osigurali veleprodajne cene električne energije videli su da im je bruto marža smanjena, što je zahtevalo masovnu upotrebu kompjuterske snage kako bi ostali na površini", dodao je Diar.

Kako je izvestio Cointelegraph, poslednja dva meseca 2018. godine nisu bila finansijski korisna za rudare. Nagli pad cena od oko 50% na kripto tržištima sredinom novembra izazvao je privremeni haos, sa upozorenjima iz kineske rudarske zajednice da će performanse mreže uskoro patiti.

Sledećeg meseca stvari su počele da se popravalju, težina rudarenja se prilagodila trenutnim uslovima uz naknadni povrat gubitaka.

Diar je potvrdio napredak, uz napomenu da su bruto marže za one koji koriste Bitmain-ov Antminer S9 poboljšane u odnosu na prethodni mesec.

Sam Bitmain je u međuvremenu osetio uticaj pada tržišta, a Cointelegraph je izveštavao o nizu poteza koji su doveli do gubitka radnih mesta i izlaska iz nekih jurisdikcija.

Kompanije koje su izložene rudarskom sektoru, kao što je proizvođač hardvera Nvidia, takođe su upozorile na održivost prihoda zbog turbulencija na tržištu.