Rudarenje je jedna od najbitnijih stvari vezane za bitkoinov ekosistem, ali kao i svaka industrija troši veliku količinu energije da bi se "otključala" dragocena virtuelna valuta.

Širom sveta imamo ogromne operacije rudarenja i sve će više i više biti novih rudara koji se uključuju u proces kako bitkoin i ostale kriptovalute nastavljaju svoj put ka mejnstrim prihvatanju.

Rudarenje bitkoina je unosno zanimanje. Sa cenom preko 11.000 dolara, tu ima dosta novca da se zaradi. Kao i svaka fabrika, rudarska postrojenja koriste električnu energiju sa velikom potrošnjom struje.

Sudeći po britanskoj kompaniji Power Compare, rast cene bitkoina direktno je uticao na potražnju za napajanjem.

Citirajući Digiconomist, procenjuje se da kombinovana godišnja potrošnja električne energije bitkoina i bitkoin keša prelazi 31 teravat-sat. Takođe procenjuju da rudarenje bitkoina generiše 9,7 milijardi dolara godišnje.

Oni su razvili svoj vlastiti "Bitcoin Energy Consumption Index" koji je pružio najnovije uvide u ove podatke.

Bitkoin i bitkoin keš rudarenje koristi ukupno 0,13% ukupne globalne potrošnje energije - koja rangira ovu kombinovanu rudarsku operaciju kao šezdeset prvu na listi najvećih potrošača električne energije na svetu.

Interesantno je, ali ne i iznenađijuće, da je potrošnja energije utrošena za rudarenje bitkoina u novembru poraslo za skoro 30% - bez sumnje zbog ogromnog skoka cene.

Ako potražnja za električnom energijom uzrokovana rudarenjem nastavi sa trenutnom stopom, rudarenje će potrošiti sve zalihe električne energije u svetu do 2020. godine.

Kako izgleda, rudarenje bitkoina koristi više električne energije nego većina afričkih zemalja - kao što je prikazano u ilustraciji Power Compare-a u slici ispod.


 

Pripremio: Bojan Zečević