Heš stopa bitkoin (BTC) mreže se urušila za rekordnih 40% juče, 23. septembra, u iznenadnom šoku za mrežu.

Bitcoin network hash rate, Nov. 2018-present

Heš stopa Bitkoin mreže, novembar 2018.-danas. Izvor: Coin.dance

Podaci iz Coin.dance - potkrepljeni drugim izvorima - ukazuju na to da je jučerašnja heš stopa mreže pala sa preko 166,6 PH/s na 57,7 PH/s.

Misteriozni, iznenadni pad sistema ostaje neobjašnjen

Iznenadni pad ostaje neobjašnjen u vreme pisanja teksta i još je upečatljiviji s obzirom na to da Bitkoin mreža neprekidno postavlja niz novih, visokih heš stopa tokom leta.

Pre samo pet dana Cointelegraph je izvestio da je heš stopa Bitkoin mreže prešla rekordnih 102 kvintiliona heševa u istorijskoj prekretnici.

Kao što je ranije napomenuto, heš stopa kriptovalute - koja se ponekad naziva i hešing ili računska snaga - je parametar koji daje meru broja proračuna koji određena mreža može da izvrši svake sekunde.

Veća heš stopa znači veću konkurenciju rudara za validaciju novih blokova; takođe povećava broj resursa potrebnih za izvođenje napada od 51%, čineći mrežu bezbednijom.

U vreme pisanja vesti, heš stopa bitkoina se vratila na gotovo 88,3 PH/S - ali i dalje je znatno ispod svojih prethodnih rekordnih vrednosti.

Tokom čitavog leta analitičari kriptovalute tvrdili su da je mrežna rekordna heš stopa dobar pokazatelj za buduće cene kriptovalute.

U tvitu objavljenom ovog avgusta, Maks Kajzer je tvrdio da:

"Cena prati stopu heša, a šema heš stope nastavlja svoje kontinuirani rast proteklih 9 godina."

U novembru 2017. godine, bitkoin je zabeležio iznenadni pad heš stope od skoro 50%, praćen dužim vremenima za obradu transakcija, padom cena, pa čak i kratkotrajnim prelaskom rudara na bitkoin keš (BCH) mrežu.