Kompjuterska snaga bitkoin mreže nastavlja da raste, saznajemo prema podacima BitInfoCharts. Konstantan porast brzine dobijanja rezultata heš funkcije prilikom rudarenja u proteklih nekoliko meseci signalizuje povećano interesovanje rudara, uprkos nesposobnosti bitkoina da dostigne cenu od 10.000 dolara, nakon pada cena u februaru.

Nakon dostizanja cene od 20.000 dolara u decembru, početkom godine došlo je do pada cena na tržištu, a cena bitkoina je u februaru pala ispod 6.000 dolara. Iako se tržište lagano oporavlja i bitkoinom se danas trguje za oko 9.184 dolara, cena je i dalje za više od 50% niža u odnosu na vrhunac dostignut u decembru.

Brzina dobijanja rezultata heš funkcije prilikom rudarenja je u porastu, poslednji put zabeležena 1.maja i iznosi 31.590 PH/sek, što znači da se novi rudari konstantno priključuju, bez obzira na fluktuaciju tržišta. Ovo uzrokuje neprestano povećanje konkurencije između rudara i rezultirajućeg poboljšanja bezbednosti cele mreže.

Sredinom marta, Tom Li iz Fundstrat-a naveo je da će rudarenje bitkoina biti sve manje profitabilno, samim tim i manje popularno u vreme opadanja tržišta. To predviđanje je protivrečno trenutno visokoj brzini dobijanja rezultata heš funkcije prilikom rudarenja, čak i sa stagnirajućim tržištem.

S druge strane, rast ukupne kompjuterske snage kod bitkoin keša trenutno stagnira. BCH predstavlja fork bitkoinovog blokčeina, koji se reklamira kao brža i jeftinija alternativa, pošto ima veću veličinu bloka. Međutim, u februaru su naknade za bitkoin transakcije zapravo bile u jednom trenutku niže nego za bitkoin keš.

Bitcoin, Bitcoin Cash Hashrate historical chart

Osnivač i izvršni direktor ShapeShift.io-a , Erik T. Vorhis, postavio je, prošlog meseca, na tviteru da bitkoin, u poređenju sa bitkoin kešom, ima najviše akumuliranog dokaza o radu (proof of work) -  karakteristika koja direktno zavisi od ukupne kompjuterske snage na mreži:

Prošlog avgusta, brzina dobijanja rezultata heš funkcije prilikom rudarenja na bitkoin mreži je opala za 50%, sa 8.000 na 4.000 petaheša po sekundi u periodu od 4 dana. Ovaj pad se pripisuje privlačnosti bitkoin kešu zbog većih nagrada za rudarenje.

 
Pripremila: Kristina Ristin