Prosečan obim transakcija na Bitkoin mreži prelazi 3  milijarde dolara dnevno, prema podacima sa sajta za kripto analitiku Coinmetrics.io objavljenim 16. jula.

Bitkoinov uzlazni trend u obimu transakcija potiskuje obim transakcija altkoina

Podaci Coinmetrics-a pokazuju inpresivan rast vrednosti izražen u USD za obim transakcija i transfer novčića u poslednjih 90 dana.

17. aprila, prosečna dnevna vrednost je iznosila 1,04 milijarde dolara u poređenju sa 3,22 milijarde dolara 16. jula, što je povećanje od skoro 210%.

Vodeći novčić je zabeležio značajno povećanje obima u odnosu na iter (ETH), koji je porastao 77% u odnosu na isti vremenski period, sa dnevnog proseka od 370 miliona dolara na 657 miliona dolara. XRP je doživeo još blaži rast od 61%, sa dnevnog proseka od 152,5 miliona dolara sredinom aprila na 245,6 miliona dolara sredinom jula.

3-month chart for BTC  transactions, transfers, value, adjusted, in USD

Grafikon 3-mesečnog obima transakcija, transfera, vrednosti bitkoina u dolarima. Izvor: Coinmetrics.io

(Bez-) korelacije

Bitkoin je zabeležio prosečni dnevni obim transakcija iznad 3 milijarde dolara 11. jula, pokazuju podaci Coinmetrics-a, u vreme kada je cena novčića kružila oko nivoa od 11.500 dolara. Uprkos tome što je današnja vrednost za 2.000 dolara niža, prosečan dnevni obim transakcija nastavlja sa rastom.

Komentatori su danas tvrdili da je kratkotrajni trend novčića bio izazvan antagonističkim odgovorom vlade SAD o Fejsbukovoj libri, koji je bio glavna tema u kripto zajednici.

Piter Brendt predviđa da bi ukupna tržišna kapitalizacija sada mogla da se smanji za 80%, s tim da Piter veruje da će najveću štetu osetiti altkoini, a ne bitkoin.

Cointelegraph je izvestio 7. jula da je heš stopa Bitkoin mreže dostigla novi maksimum od 65,87 EH/s. Bez obzira na to, uprkos nedeljnim fluktuacijamacena, heš stopa je nastavila sa rastom i dostigla skoro 73 EH/s u vreme pisanja vesti.