Bitkoin (BTC) sada ima više kompjuterske snage (koja mu pruža sigurnost mreži) nego ranije, prolazeći još jednu prekretnicu nakon što je heš stopa zabeležila novu rekordnu vrednost.

Podaci potvrđuju da je ukupna heš stopa Bitkoin mreže dostigla maksimum od 79 tera heša u sekundi (TH/s) 20. jula.

Bitcoin network hash rate, courtesy of Blockchain.info

Heš stopa Bitkoin mreže, ljubaznošću Blockchain.info

Opšte prihvaćena kao merilo sigurnosti bitkoin transakcija, heš stopa je zabeležila više rekordnih vrednosti u poslednjim nedeljama i mesecima. Kako je izvestio Cointelegraph, prethodni rekordi su zabeleženi 21. juna (65 TH/s) i 1. jula (70 TH/s). 

Vrednost se stabilizovala tokom vikenda, nakon što je dostigla 79 TH/s. U nedelju, ukupna heš stopa je zabeležena na 67,1 TH/s, redovno fluktuirajući i još uvek postavljajući opšti trend rasta. Drugim rečima, Bitkoin mreža sada ima skoro osam puta veću snagu od one koju je imala kada je cena bitkoin bila oko 20.000 dolara (decembar 2017.).

Rekord je zabeležen uprkos zastoju u rastu cene bitkoina, koja je pre dve nedelje iznosila 13.800 dolara.

Od tada, regulatorni pritisak je doveo do smanjenja na tržištu (9.125 dolara), ali to nije uticalo na performanse mreže. Kako je naveo Cointelegraph, cena bitkoin transakcija takođe ostaju niske, uprkos fluktuacijama cena i obimu.

Rudarske performanse će se u narednom periodu više usresrediti na halving koji će se dogoditi u maju 2020. godine.  

Prepolovljavanjem nagrade za izrudareni blok (halving) bitkoin rudari će za otkriveni blok dobijati umesto 12,5 BTC 6,25 BTC.

Težina otkrivanja bloka, koja je nedavno dostigla nove maksimume, verovatno će i dalje rasti pošto heš stop nastavlja da raste.