Poslednji podaci pokazuju da više bitkoin (BTC) transakcija koristi takozvanu tehnologiju Segregated Witness („SegWit“).

Prema različitim resursima, uključujući SegWit.Space, usvajanje protokola je dostiglo do 66% svih bitkoin transakcija od 4. januara.

Dva od tri BTC plaćanja sada je SegWit

Obim je značajno povećan krajem 2019. godine, skočivši sa oko 40% u septembru na blizu 60% u oktobru.

Međutim, statistika je podložna varijacijama. SegWit.Space, namenski resurs za praćenje, navodi trenutnu propagaciju SegWit-a kao 66%. Ostali grafikoni, poput transacationfee.info i Woobull, resursa podataka statističara Villija Vua, trenutno predstavljaju broj od oko 59%.

Sva trojica su se ipak složila o opštem trendu kao veoma optimističnom za SegWit, koji je od svog puštanja 2017. godine imao dug put ka prihvatanju.

Bitcoin network SegWit transaction growth

Rast SegWit transakcija na Bitkoin mreži. Izvor: SegWit.Space

Berze i SegWit

Dizajniran da poveća brzinu i efikasnost bitkoin transakcija i smanji njihovu veličinu, SegWit je u početku bio sporo implementiran. Zagovornici bitkoina tvrdili su da berze nerado pokušavaju da usvoje tehnologiju namećući bespotrebno naprezanje Bitkoin mreže.

Binance, jedna od najvećih svetskih berzi po obimu trgovanja, tek treba da se nadogradi i još uvek koristi zastarele bitkoin adrese.

Generalni direktor platforme, Čangpeng Žao, poznat kao „CZ“ u kripto krugovima, tvrdio je u maju prošle godine da će programeri raditi na rešavanju tog problema. U oktobru, Udi Vertheimer čak se obavezala da će lično reklamirati Binance ukoliko se implementira SegWit.

Gigant derivata BitMEX, još jedana velika berza, dodala je izvornu podršku SegWit-u za svoje poslovanje prošlog meseca.