Generalni direktor berze kriptovaluta Bitstamp istakao je benefit od korišćenja bitkoina (BTC) nakon što su sredstva vredna gotovo milijardu dolara transferisana sa manje od 400 dinara naknade.

Naknade za bitkoin suviše male da bi ih računali

Kako je potvrdio izvor za nadzor blokčeina BitInfoCharts 14. oktobra, transakcija poslata ka novčaniku i provajderu za skladištenje podataka Xapo je uključivala ukupno 112.027,29 BTC-a.

Ranije je Bitstamp prebacio oko 107.800 BTC svojih sredstava na Xapo, plaćajući naknadu od 0,0234 BTC - ili 0,0000217%.

Naredna transakcija, koju je sam Xapo sproveo, je zabeležila još manji iznos naknade isplaćene rudarima kako bi odobrili transfer sredstava. Sa 3,89 dolara, stopa naknade bila je ekvivalentna 4,1724762780401154e-7% - premala da bi se razumno pisalo koristeći standardne decimale.

Kao što je generalni direktor Bitstamp-a Nejc Kodrič sažeo, sredstva su „prebačena u jednoj transakciji za cenu šoljice kafe“.

Uništeno 73 miliona bitkoin dana 

Kada se dogodila prva transakcija, komentatori su primetili kako je lako koristiti bitkoin za ogromne transfere bogatstva bez potrebe za odobrenjem vlade ili poverenjem posrednika.

Ipak, Bitstamp slanjem novčića Xapo-u je iznenadio iz drugog razloga. Prema podacima objavljenim na Tviteru, transakcijom je uništeno 73 miliona bitkoin dana (BDD).

Ova metrika podrazumeva da se uključena sredstva nisu pomerala tokom dužeg vremenskog perioda pre izlaska iz Bitstamp novčanika.

Kao što je Cointelegraph izvestio u avgustu, BDD se može koristiti za ocenjivanje osećanja investitora. Tada se sugerisalo da bi i sama cena bitkoina mogla da krene sa rastom u dužem vremenskom periodu.