Šef američke finansijske neprofitne organizacije za istrživanje tržišta, Financial Stability Oversight Board (FSOC), tvrdi da bitkoin i druge kriptovalute ne predstavljaju pretnju za postojeće finansijske sisteme širom sveta. U svom izvještaju od 152 stranice FSOC je izjavio da virtuelne valute koriste samo mali broj potrošača, a njihova osnovna tehnologija blokčein nudi potencijal u različitim industrijskim aplikacijama.

"Virtuelne valute koristi samo mali broj potrošača. Dali smo malo više kredita potencijalno mnogo širim aplikacijama tzv. tehnologije distribuiranog registra koja podstiče inovacije. Važno je napomenuti da ovaj digitalni talas predstavlja i regulatorni izazov, jer se skladištenje podataka decentralizuje, a ne na jednom mestu kako bi državni organi mogli da gledaju."

Ostali važni delovi izveštaja

Izgled izvještaja o digitalnim valutama je donekle iznenađujući zbog negativnog stava koji pokazuju neke ličnosti finansijske industrije. Primer je nedavna tvrdnja JPMorgan Chase-a Džejmija Dimona da je bitkoin "prevara" i da se ne treba ozbiljno shvatiti.

U izveštaju se takođe navode razne monetarne pretnje, geopolitički rizici i prijetnje sa sajber sigurnošću koje se suočavaju sa globalnim finansijskim sistemom. Bitkoin nije naveden kao pretnja.

Performanse tržišta digitalnih valuta

Tržište virtuelnih valuta zabeležilo je značajan rast tokom čitave 2017. godine. Međutim, uprkos fenomenalnom porastu, ukupna kombinovana vrednost tržišta i dalje je znatno ispod 1 triliona dolara i verovatno suviše mala da bi bila sistemska opasnost globalnom finansijskom sektoru. Istovremeno, potencijal koji bi mogao biti otkriven kriptovalutama je ekstreman.


 

Pripremio: Nikola Mosurović