Rukovodioci Evropske centralne banke (ECB) i Banke za međunarodna poravnanja ( BIS) naveli su da bitkoin "nije odgovor na bezgotovinsku ekonomiju”, u izjavi objavljenoj 13 marta.

Benoa Kuera i Žakelin Loh su napisali komentar o izveštaju BIS-a o tzv. Digitalnim valutama centralne banke (CBDCs), dodajući da bi banke trebalo da poboljšaju opcije slanja doznaka i ne moraju nužno da koriste CBDCs.

Benoa Kuer je član upravnog odbora Evropske centralne banke (ECB) i predsedavajući Komisije za plaćanja i tržišnu infrastrukturu Banke za međunarodna poravnanja (BIS), dok je Žakelin Loh predsedavajuća BIS-ovog odbora za tržišta.

Bitkoin je "izazov" koji treba rešiti kroz poboljšanu potrošačku ponudu na tržištu doznaka i zaključuju:

"Uprkos brojnim greškama, bitkoin je ukazao na trenutni nesavršeni sistem (pun mana) prekograničnog plaćanja...Međutim, ovi platni kanali su generalno mnogo sporiji, manje transparentni i skuplji od domaćih."

Izveštaj BIS-a kao i komentari Kuera i Loh su međutim veoma bledi kada je u pitanju tema u vezi kripto regulative. Kuer predpostavlja da će tema kripto regulative biti "u fokusu" za međunarodnu zajednicu u budućnosti.

U februaru, predsedavajući nadzornog odbora ECB-a Danijel Noa je naveo da sama regulativa "nije baš na visokom mestu prioriteta".

Blokčein ima podršku Evropske Unije u 2018 godini. Evropska komisija je u februaru pokrenula Blokčein opservatoriju, a prošle nedelje je detaljnije predstavila svoje regulatorne planove za tehnologiju i finteh.


 

Pripremio: Bojan Zečević