Pineapple Fond je donirao bitkoine u vrednosti od milion dolara Internet arhivi ove subote. Pineapple je humanitarna organizacija koja prihvata samo bitkoin i osnovana je početkom decembra 2017. godine. Njen krajnji cilj je da obezbedi 86 miliona dolara u bitkoinu različitim neprofitnim organizacijama.

Za rane korisnike, veliki porast vrednosti bitkoina bio je izuzetno iskustvo od siromaštva do bogatstva, a neki sada odlučuju da daju u dobrotvorne svrhe. Pineapple fond je pokrenula anonimna osoba koja koristi korisničko ime /u/PineappleFund na Reddit-u.

Donator je napravio veb stranicu za objavljivanje saopštenja o tome koje organizacije su do sada dobile bitkoin donacije. Takođe, sadrži obrazac za one neprofitne organizacije koje bi želele da se prijave za buduće donacije.

Do danas, dobrotvorna organizacija je dala 657 BTC - približne vrednosti od 8,5 miliona dolara - za 13 organizacija koje se fokusiraju na specifične oblasti, kao što su obezbeđivanje čiste vode u podsaharskoj Africi, izgradnja tehnologije za univerzalnu zdravstvenu zaštitu i poboljšanje lečenja bolesti povezanih sa uzrastom.

Na početnoj stranica fonda tvrde:

"Naše glavne teme podržavaju medicinska istraživanja, ravnopravnost polova i preduzimanje inovativnih pristupa radi dobrobiti u ovom svetu."

Motiv za donacije je takođe eksplicitan i na veb sajtu:

"Doniranje 86 miliona dolara vredbih bitkoina u dobrotvorne svrhe. Jer kada jednom imate dovoljno novca, novac nije bitan."

Mnogi rani korisnici bitkoina su nedavno bili u vestima. Na primer, braća Vinklevos su kupila otprilike jedan procenat inzvaredne ponude BTC-a u 2013. godini - investicija koja je rezultirala postizanjem prvih bitkoin milijardera.


 

Pripremio: Nikola Mosurović