Evn Kun, suosnivač kripto berze Coinberry sa sedištem u Torontu, tvrdi da je bitkoin (BTC) efikasniji za plaćanje poreza od bankarskih kartica.

Kao što je Mension Global, magazin o nekretninama, objavio 22. avgusta, Kun je rekao da njegova kompanija uzima mnogo niže naknade od onih koje institucije nameću svojim klijentima, i dodaje:

“Kompanija za kreditne kartice naplaćuje naknadu od 3%. [...] Naša naknada je 5%, tako da je to mnogo korisnije za opštine.”

Naknade za transakcije pri slanju bitkoina su šest puta niže od kreditnih kartica

Coinberry deluje kao posrednik jer lokalne opštine nisu ovlašćene da drže ili prihvataju kriptovalute zbog svoje volatilnosti. Kompanija prihvata kriptovalute, odmah ih pretvara u kanadski dolar, a potom sredstva prosleđuje opštinama.

Plaćanje poreza bitkoinom u Torontu

Ričmond Hil, grad u blizini Toronta, je počeo da prihvata bitkoin za plaćanje poreza na imovinu u junu - manje od šest meseci nakon što je Innisfil pokrenuo sličnu inicijativu na probnoj osnovi.

Prema navodima iz članka Mension Global-a, tadašnji odbornik iz Toronta, Norm Keli, je predložio da gradska uprava razmisli o prihvatanju takvih plaćanja poreza u januaru 2018. Dok se razmatra mogućnost, taj predlog nije urodio plodom. Savetnica za komunikaciju u Torontu Ešli Hamil je rekla:

“Da bi se to ponovo razmotrilo u budućnosti, član saveta bi trebalo da podnese još jedan predlog”.