Bitkoin (BTC) korisnici širom sveta 22. maja slave osmi tzv. "Bitkoin pica dan", sa trenutnom cenom BTC-a od oko 8.200 američkih dolara, cena jedne od legendarnih pica kupljene na ovaj dan 2010. god. sada iznosi 41,4 miliona dolara.

Tradicionalno praćeni raznim događajima na društvenim mrežama, poklonima u kriptovalutama i značajnoj količini pice, Bitkoin pica dan pamti 22. maj 2010. - kada je prvi put korisnik bitkoina kupio picu sa kriptovalutom.

Na taj dan, bitkoin je trgovan na oko 0.004 dolara, što nam govori da su dve pice za Laslo Hanjeca naručene od Papa Džona za 10.000 BTC koštale 41 dolar.

Svečani događaj u istoriji bitkoina, Hanjecova sudbonosna transakcija dobila je više divljenja nego ismevanja. Komentatori su kasnije istakli da bez takve pionirske upotrebe, bitkoin ne bi postao fenomen koji je danas 2018. godine.

"Platiću 10.000 bitkoina za nekoliko pica... najverovatnije dve velike, tako da mi ostane nešto i za sledeći dan. Volim da mi ostane pica i za kasnije", napisao je na Bitcointalk-u 2010. godine, pokušavajući da pronađe podršku za transakciju. Čuveni post se nastavlja:

"Možete i sami da napravite picu i da mi je donesete ili da je naručite, ono što mene interesuje jeste da dobijem hranu na kućnu adresu u zamenu za bitkoin gde ne moram sam da naručujem ili pripremam, poput velikog ovala sa raznim đakonijama koje se dobijaju za doručak u hotelu ili tako nešto - donesu vam nešto za jelo i vi ste srećni."

Odgovori na originalni post iz novembra 2010. godine su podjednako interesantni za čitanje, korisnici pitaju Hanjeca šta je osećao kad je jeo picu koja sada vredi 2.600 dolara i pitaju se da li će porudžbina ikada postati "prva pica u svetu od milion dolara".

Ove godine, u međuvremenu, zajednica je ispratila proslave iz kompanija koje se bave kriptovalutama, uključujući berzu BTCC, koja je zabeležila kliznu skalu troškova za godišnju isporuku pice.

Francuski proizvođač hardverskih novčanika Ledger u međuvremenu je objavio izdavanje limitirane serije uređaja u čast ovog događaja.


 

Pripremio: Nikola Mosurović