Korekcija cene bitkoina (BTC) je došla do nivoa od 10.380 dolara nakon čega je skočila iznad 11.000 dolara 27. Juna. Komentatori su i dalje optimistični po pitanju potencijala tržišta.

Market visualization

Vizualizacija tržišta zahvaljujući Coin360

Podaci sa Coin360 su pokazali da je cena bitkoina u padu nakon nedavnih maksimuma na 13.800 dolara, što su mnogi i očekivali.

BTC/USD par je ubrzano sticao nove visine tokom ove nedelje, dodajiući hiljade dolara za nekoliko dana pre nego što je zaustavljen na nivou od 14.000 dolara gde se susreo sa snažnim otporom.

Procene su smatrale da par može i do 16.000 dolara pre nego što se povuče, dok je Cointelegraph u četvrtak izvestio da bi proboj barijere na 13.800 dolara mogao da se pokaže značajnim.

U vreme pisanja teksta, BTC/USD par se trgovao na oko 11.280 dolara. Prema navodima sve većeg broja analitičara, gubici u proteklih 24h nisu samo dobrodošli, već i odražavaju prethodne obrasce kretanja cena.

Bitcoin 7-day price chart

Grafikon 7-dnevnog kretanja cene bitkoina. Izvor: Coin360

“Povlačenje od 20%-30% ne bi bilo iznenađujuće i dosledno sa nedavnim skokom na bitkoin tržištu”, izjavio je Robert Sluajmer, generalni direktor i tehnički strateg u Fundstrat Global Advisors-u, klijentima.

Kripto investitor i trgovac Džoš Rejdžer je otišao još dalje, sugerišući da bi otprilike 20% pada ove nedelje moglo da oformi novi, manje volatilni obrazac za bitkoin.

“Povlačenje od 18% bi moglo da podstakne novo povlačenje od 30% koje očekujemo”, rezimirao je na Tviteru, upoređujući ovogodišnji “bull run” sa onim iz decembra 2017.

Iz Weiss-a stižu još pesimističniji komentari, da nam još intezivniji preokret tek dolazi.

Altkoini se oporavljaju od silaznog trenda bitkoina koji je doveo do ogromnog pada.

Od prvih dvadeset kriptovaluta prema ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji, iter (ETH) je ponovo iznad 300 dolara, dok je pre nekoliko dana dostigao vrednost od 350 dolara.

Ether 7-day price chart

Grafikon 7-dnevnog kretanja cene itera. Izvor: Coin360

Većina ostalih kriptovaluta se ponaša na sličan način, sa tronom (TRX) i bitkoin kešom (BCH) koji su najviše izgubili sa 10.5% u roku od 24h.