Bitkoin (BTC) je nastavio sa silaznim trendom i 17. jula, nakon što je pad od 10% poslao najveću kriptovalutu ispod nivoa od 10.000 dolara.

Market visualization courtesy of Coin360

Vizualizacija tržišta zahvaljujući Coin360

Podaci sa Coin360 su prikazali problematičnih 24 za trgovce u sredu, BTC/USD par kruži oko 9.600 dolara nakon što je odskočio od 9.266 dolara.

Opadajući trend pratio je povećanu pažnju američke vlade vezano za kriptovalute i srodne fenomene, uz komentare ministra finansija Stivena Manučena i tekućih rasprava na temu Fejsbukove libre koje se pažljuvio pratili učesnici na tržištu.

Bitcoin 7-day price chart

Grafikon 7-dnevnog kretanja cene bitkoina. Izvor: Coin360

Kako se prethodni parabolički trend bitkoina završio, sada se analitičari pripremaju za sledeću veliku korekciju koja bi mogla da sputi još niže.

Za Pitera Brendta, višedecenijskog trgovca koji je predvideo nekoliko prethodnih faza BTC/USD para, ta korekcija bi mogla da iznosi 80% kombinovanog povećanja tržišne kapitalizacije kriptovalute.

“Dok je parabola na BTC grafikonu bila podvrgnuta različitim vizualizacijama, parabola grafikona celokupnog tržišta nije ostavljala prostora za različita tumačenja. Ukupna tržišna kapitalizacija bi trebalo da doživi korekciju od 80%. Većinu šteta od pada će osetiti altkoini”, napisao je on na Tviteru u utorak.

U sredu, Brendtove prognoze o još većim gubicima za altkoine se još uvek nisu ostvarile, a bitkoin i mnogi vodeći altkoini su izgubili slične iznose u procentima u poslednjih 24h.

Iter (ETH) je pao nešto manje od BTC-a, izgubivši 10,4% i sada je na 203 dolara, dok su lajtkoin (LTC) i binance koin (BNB) imali slične padove.

Ether 7-day price chart

Grafikon 7-dnevnog kretanja cene itera (ETH). Izvor: Coin360

Neki su uspeli da izbegnu tako ozbiljne gubitke, možda privremeno, kao što je bitkoin keš (BCH), koji je u istom periodu pao za 6,2%.

Bitkoin trenutno čini nešto više od 66% ukupne tržišne kapitalizacije kriptovaluta, što je blizu dvogodišnjeg maksimuma.

PRATITE VRHUNSKA KRIPTO TRŽIŠTA U REALNOM VREMENU OVDE.