Bitkoin (BTC) je 27. juna krenuo ka nivou od 12.000 dolara, dok kripto poslovanje beleži rekordne aktivnosti.

Coin360

Podaci sa Coin360 su pokazali da je cena bitkoina pala sa 13.800 dolara na nivo od 12.150 dolara oko kojeg trenutno kruži.

BTC/USD par je zabeležio značajnu volatilnost tokom proteklih 24h, naglo je pao na nivo od 11.945 dolara zbog problema sa vodećom berzom Coinbase nakon čega je odskočio iznad nivoa od 12.000 dolara.

Nivo od 13.800 dolara, kako ukazuju grafikoni, predstavlja važnu prepreku ka daljim dobicima. U celokupnoj svojoj istoriji, bitkoin nikada nije uspeo da na kraju meseca zadrži taj nivo. Dakle, to će biti važan test za cenu bitkoina, pošto je kraj meseca za nekoliko dana.

Bitcoin 7-day price chart

Grafikon nedeljnog kretanja cene bitkoina. Izvor: Coin360

Mada su mišljenja podeljena u pogledu toga koliko će bitkoin ići na gore tokom ovog snažnog “bull run-a”, kompanije slave, a sve vreme se pojavljuju visoke brojke.

U sredu je menadžer imovine u Grayscale-u (koji je predvodila uspeh) izjavio da je ukupna imovina pod menadžmentom prešla vrednost od 3 milijarde dolara.

The Grayscale Bitcoin Investment Trust (GBTC) je dodatno podstakao implicitnu cenu bitkoina od 17.000 dolara, što znači da investitori trenutno plaćaju oko 40% premije. Cointelegraph je već preneo da takvo ponašanje naglašava interes institucionalnih investitora za kripto prostor.

Druge rekorde je zabeležio BitMex koji je dostigao obim trgovanja od 16 milijardi dolara u periodu od 24h.

Na kripto tržištima, takozvani “Real 10 Index” (stvarni obim razmene kreiran od strane agregatora podataka Messari) naveo je realan obim trgovanja bitkoinom od preko 5,5 milijardi dolara.

Što se tiče altkoina, momentum se ubrzao nakon perioda koji se pokazao mlako tokom ove nedelje.

Nakon očekivanja da će altkoini krenuti da prate bitkoin, iter (ETH) je prešao nivo od 350 dolara i nakon toga pao na 320 dolara.

Ether 7-day price chart

Grafikon sedmodnevnog kretanje cene itera. Izvor: Coin360

Bitkoinov put na dole je značajno pogodio tržišta, s tim da je većina od prvih dvadeset najvećih kriptovaluta prema ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji zabeležilo dvocifrene gubitke u procentima.

Najveće gubitke su zabeležili lajtkoin (LTC) i bitkoin SV (BSV), koji su izgubili blizu 12% u vrednosti.