Bitkoin (BTC) je iznenadio tržišta i medije 3. Jula, skočivši za više od 20% u 24h kako bi savladao otpor na 11.000 dolara.

Market visualization courtesy

Vizalizacija tržišta zahvaljujući Coin360

Podaci sa Coin360 pokazuju da je BTC/USD par značajno u plusu, nakon nekoliko burnih dana u kojima je par padao i do 9.688 dolara.

U vreme pisanja teksta, bitkoin se trgovao na nivou od 11.300 dolara, sa maksimumom od 11.525 dolara u ranim jutarnjim satima.

Bitcoin 7-day price chart

Grafikon 7-dnevnog kretanja cene bitkoina. Izvor: Coin360

Iznenadni preokret je odmah uništio teorije koje su se pojavile u mejnstrim medijima i od strane nekih zluradih komentatora. Forbs je proglasio da je “bitkoin u mehuru” svega nekoliko sati ranije, dok je u ponedeljak Nurijel Rubini izneo neke kritike na račun bitkoin performansi.

“Bitkoin je sada pao ispod 10k. Izgubio je trećinu svoje vrednosti za manje od nedelju dana”, rekao je.

“Još uvek je dug put do nule jer je njegova prava vrednost negativna, a ne nula s obzirom na njegove toksične spoljne faktore. U jednom trenutku će stići do nule.”

U međuvremenu, zagovornici su gledali gde bi poslednji talas mogao da završi. U analizi, BTC trgovac Džoš Rejdžar je izjavio da cilja na potencijalnu zonu oko 11.760 dolara, ističući da oporavak sada vraća veru u buduće izglede za kretanje cene bitkoina na gore.

Na duži rok,  postavlja se pitanje u vezi sa uticajem institucionalnog trgovanja koje podiže cenu bitkoina. Ove nedelje su se pojavile dve najave, od trgovinske platforme ErisX i berze Binance, koje potvrđuju da će uvesti u ponudu bitkoin fjučerse.

Bakkt, dugo očekivana institucionalna platforma za trgovanje, počeće sa testiranjem svoje fjučers ponude sredinom ovog meseca.

Na tržištima altkoina je došlo do nekih preko potrebnih dobitaka nakon skoka bitkoina i većina od top20 novčića je zabeležila rast za oko 7%.

Itirijum (ETH) je skočio za 7,6% i tako testirao otpor na 300 dolara, nakon čega je dostigao minimum od 272 dolara.

Ether 7-day price chart

Grafikon 7-dnevnog kretanja cene itera. Izvor: Coin360

Bez obzira na to, nakon znatnog pada altkoini ostaju potisnuti;trgovci su počeli da postavljaju pitanja da li će zaista doći do ponovnog oporavka.

Pratite vrhunska kripto tržišta u realnom vremenu ovde.