Cena bitkoina (BTC) ostaje prilično dinamična 13. avgusta, uprkos novom kašnjenju odlaganju fonda berzanskog indeksa (ETF) od strane američkih regulatora.

Market visualization

Vizualizacija tržišta. Izvor: Coin360

Na cenu bitkoina ne utiče odlaganje ETF bitkoina

Podaci sa Coin360 su pokazali da se BTC/USD par drži iznad nivoa od 11.000 dolara, a odlaganje odluke o prihvatanju ETF bitkoina je manje nego ikada ranije uticalo na tržište.

Bitkoin je pao za 0,22% u vreme pisanja vesti, dok je nedeljni gubitak 7%. Sve to je u kontrastu sa najvišim nivoom cene od početka 2019. godine na zatvaranju u nedelju.

Bitcoin 7-day price chart

Grafikon 7-dnevnog kretanja cene bitkoina. Izvor: Coin360

Kako je objavio Cointelegraph, prethodne odluke američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) u vezi sa ETF-om su izazvale znatno više neizvesnosti za bitkoin, a cena je podlegla pritisku na dole.

Analitičari umesto toga traže snagu u zlatu da bi utvrdili da li bi bitkoin mogao na gore.

Odnos bitkoina prema plemenitom metalu kao sigurnom utočištu za investitore okupio se proteklih nedelja, zbog nemira u Kini koji se poklapao sa novim podsticajem za BTC/USD par na preko 12.000 dolara.

Kripto trgovac i programer, poznat na Tviteru kao RideTheLightning, navodi da je zlato trenutno na vrhu svog kratkoročnog opsega i očekuje se proboj.

Na altkoin tržištima tokeni su varirali oko bitkoinovih performansi, dobijajući ili gubeći do 2,5%.

Od top20 kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji, bitkoin keš (BCH) je predvodio sa rastom od 2,3% na dnevnom nivou, dok je binance coin (BNB) porastao za 1,3%.

Iter (ETH), najveći altkoin, je u istom vremenskom periodu pao za 1,5%, jer kontinuirani opadajući trend je doveo novčić do najlošijeg odnosa i sa USD i sa BTC. Iter se nije trgovao na ovom nivou sa bitkoinom još od marta 2017.

Istraživanje koje je sprovedeno ove nedelje je ipak pokazalo snažno uverenje da će se ETH/USD par u budućnosti vratiti iznad 1.000 dolara.

Ether 7-day price chart

Grafikon 7-dnevnog kretanja cene itera. Izvor: Coin360

Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta iznosi 294 milijarde dolara, što je ponovo nešto niže nego u ponedeljak, dok udeo bitkoina i dalje iznosi blizu 69% ukupnog iznosa. 

PRATITE VRHUNSKA TRŽIŠTA KRIPTOVALUTA U REALNOM VREMENU OVDE