Cena bitkoina je pala na čak 6.000 dolara u 2018. godini, zbog toga što je Mt.Gox-ov poverenik "panično" prodao bitkoin u vrednosti od 400 miliona dolara.

Kako nas izveštava više medijskih servisa, Nobuaki Kobajaši je prodao više od 35.000 bitkoina i 34.000 bitkoin keša kako bi isplatio poverioce Mt.Gox-a.

Prodaja se dogodila putem menjačnice, pri čemu je svaka pojedinačna prodaja uticala na pad bitkoin tržišta. Bivši generalni direktor Mt.Gox-a Mark Karepeles potvrdio je da su se transferi dogodili počev od decembra 2017. do februara 2018. godine.

Kada je vrednost bitkoina pala na 5.900 dolara 6. februara, Kobajaši je prebacio 18.000 bitkoina (180 miliona dolara) dan ranije. Ovo je prijavio preduzetnik Alister Milne na tviteru sedmog marta citirajući r/mtgoxinsolvency subreddit.

Kobajaši je istog dana lično povezao prodajne postupke sa sastankom poverilaca - dodaje Met Odel.

"Oni (poverenici) su paničili i rasprodali mnogo. Tržište je to vrlo dobro osetilo", naveo je u svom komentaru.

 

Cointelegraph je takođe izveštavao o tekućoj istrazi koju sprovodi FBI nad Mt.Gox-om ove nedelje, dok nezvanični detektivski rad od strane BBC-a povećava sumnju na navodnu londonsku "fantom" kompaniju koja je možda pomogla u pranju ukradenih bitkoina.

Mt.Gox je bila najveća bitkoin menjačnica na svetu dok hakeri nisu ukrali oko 850.000 bitkoina u februaru 2014. godine. Istraga i pokušaji da se povrate sredstva oštećenih korisnika još uvek je u toku.

 

Pripremio: Bojan Zečević