22. jun: Bitkoin (BTC) je prešao iznad nivoa od 11.000 dolara po prvi put od marta prošle godine, navode iz Coin360. Vodeća kriptovaluta je skočila na 10.000 dolara pre manje od 24h.

Market visualization courtesy of Coin360

Vizualizacija tržišta zahvaljući Coin360

Bitkoin se u jednom trenutku približio 11.100 dolara, što je za 13% više nego u poslednjih 24h (u trenutku pisanja vesti). U međuvremenu, vodeći altkoini su takođe skočili, sa ETH koji je zabeležio višemesečni rekord na nivo od preko 300 dolara.

Bitcoin 7-day price chart. Source: Coin360

Grafikon sedmodnevnog kretanja cene bitkoina. Izvor: Coin360

21. juna, profesionalni trgovac Piter Brendt je objavio na Tviteru da se bitkoin sprema da probije nivo od 10.000 dolara.

U svom tvitu, Brendt je primetio da je bitkoin u svojoj četvrtoj fazi paraboličnog rasta i da je tržište kao ni jedno drugo:

“Bitkoin cilja nivo od 100.000 dolara. $btcusd je u svojoj četvrtoj paraboličnoj fazi...Ni jedno tržište, tokom 45 godina trgovanja, nije prošlo parabolično  na grafikonu na ovaj način. Bitkoin je tržište kao ni jedno drugo.”

U prilogu tvita, Brendt je objavio tabelu koja sadrži podatke o rastu cene bitkoina. Prema podacima koji se nalaze na slici, od oktobra 2011. do decembra 2017., bitkoin je povećao svoju vrednost 9.765 puta.

Među odgovorima na ovaj tvit postoje brojni pokušaji prevare koji objavljuju lažne BTC i ETH poklone od Brendta. Najmanje jedna od prevara se promoviše kroz proverene Tviter profile.

Krajem maja, suosnivač blokčein investicione kompanije Kenetic je predvideo da će cena bitkoina do kraja ove godine dostići nivo od 30.000 dolara.

Ranije ovog meseca, osnivač i generalni direktor Digital Currency Group-e je tvrdio da “izgleda da možda izlazimo iz kripto zime i ulazimo u kripto proleće”, u intervjuu za Blumberg.

Međutim, u intervjuu za Cointelegraph iste nedelje, bivši izvršni direktor sa Vol Strita i trenutno blokčein istraživač Ton Vejs je izrazio skepticizam u pogledu činjenice da je kripto zima završena.

Početkom nedelje, kompanija Kaspersky Lab je objavila rezultate istraživanja koje pokazuje da je 19% ljudi na svetu kupilo kriptovalutu.