Guverner narodne banke i šef Odbora za finansijsku stabilnost (FSB), Mark Karni rekao je članovima G20 da kripto imovina ne predstavlja rizik za svetsku ekonomiju u pismu datiranom 13. marta, izveštava Rojters u nedelju, 18. Marta.

Pismo je upućeno ministrima finansija i guvernerima narodnih banaka članica G20, koji će se okupiti na samitu u Argentini, koji počinje u utorak 20. marta. U njemu Karni raspravlja o ideji da bitkoin i druge kriptovalute imaju štetan efekat na finansijsku stabilnost.

“Reagujući na zabrinutost članova, FSB je izvršio pregled rizika finansijske stabilnosti, koji je podstaknut brzim rastom kripto imovine”, navodi se u pismu.

“Prvobitna procena FSB-a je da kripto imovina ne predstavlja rizik za globalnu finansijsku stabilnost u ovom momentu. Ovo je delom zbog toga što su relativno male u odnosu na finansijski sistem.”

G20 samit, koji se održava ove nedelje, obeležen je crvenim slovom u sektoru kriptovaluta proteklih nekoliko meseci. Već od decembra 2017. godine, međunarodni regulatori i političari signalizirali su da će ovaj događaj iskoristiti za iznošenje teme o kripto regulaciji na međunarodnu scenu, podstičući stvaranje koordinirane strategije u budućnosti.

Čini se da je Karni već uspeo da utiče na tržište, sa odnosom BTC/USD koji je skočio za 1.000 dolara otkako je pismo počelo da kruži u ponedeljak, 19. marta. Bitkoin trenutno vredi oko 8.600 dolara u proseku, što je povećanje od 7,25% u poslednja 24 časa.

Sam Karni je još ranije izrazio potrebu za regulisanjem kriptovaluta, umesto njihovog zabranjivanja, uprkos tome što je u februaru tvrdio da je BTC “propao” kao kriptovaluta.

U poređenju sa starim dugovanjima, ove nove imovine nisu razlog za brigu, on sad piše:

“Čak i na svom dosadašnjem vrhuncu, ukupna svetska tržišna vrednost kripto imovina bila je manja od 1% svetskog BDP-a. Poređenja radi, pre globalne ekonomske krize, nominalna vrednost neizvršenih kreditnih novčanih obaveza iznosila je 100% svetskog BDP-a.”

Nastavljajući, dodao je da će FSB “odrediti metriku za poboljšanje praćenja rizika finansijske stabilnosti”, ukoliko upotreba te imovine nastavi da raste, “obaveštavajući G20 kao što priliči”.


 

Pripremila: Kristina Ristin