Cena bitkoina (BTC) je nastavila da se kreće oko 10.500 dolara 5. septembra, pošto najveća kriptovaluta nije uspela da probije nivo od 11.000 dolara.

Market visualization

 

Vizualizacija tržišta. Izvor: Coin360

Bitkoin se krčka nakon najnovijeg skoka ka 11.000 dolara

Podaci Coin360 su pokazali manje volatilnosti za BTC/USD par u četvrtak, nakon naglog skoka od preko 1.000 dolara početkom nedelje.

U vreme pisanja vesti, bitkoin se trgovao na nivou od 10.620 dolara, u poređenju sa samo 9.350 dolara u istom trenutku prošle nedelje.

Bitcoin 7-day price chart

 

Grafikon 7-dnevnog kretanja cene bitkoina. Izvor: Coin360

Dobitak od 12% za period od sedam dana je podstakao analitičare, koji su odustali od pesimističkih prognoza i prognoziraju nastavak uzlaznog zamaha. 

Za Filb Filb-a, popularnog bitkoin trgovca, pokretanje institucionalne trgovačke platforme Bakkt krajem septembra je najbliži takav odlučujući trenutak.

“Bitkoin nastavlja da se konsoliduje iznad 10.000 dolara”, rezimirao je u privatnim komentarima, dodajući:

“Mnogi se nadaju da će moći da kupe po ceni ispod 9.000 dolara; tržište retko nudi ono što se želi i ne bih se iznenadio ako su prisiljeni da kupuju po višoj ceni. Ali da sačekamo da vidimo šta se dešava sa lansiranjem Bakkt-a.”

Iako mišljenja sugerišu da će potražnja za Bakkt-ovim fizički isporučenim bitkoin fjučersima biti velika, aktivnost tek treba da počne, a depoziti klijenata počinju da se prihvataju od petka ove nedelje.

Altkoini nastavljaju sa gubicima

U međuvremenu, poslednja konsolidacija bitkoina nastavlja da vrši pritisak na tržištima altkoina. Većina vodećih tokena izgubila je nekoliko procenata u četvrtak, pošto nisu uspeli da isprate rast bitkoina.

Iter (ETH), najveći altkoin prema ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji, se pokazao lošije od bilo kog u prvih dvadeset i trguje se na nivou od 171 dolara, što predstavlja pad od 3,4% u periodu od 24h.

Kao što je trgovac Nik Kot upozorio u četvrtak, dalji pad na ispod 160 dolara bi mogao da bude negativan efekat i za bitkoin.

“Pad ispod 160 dolara bi doveo do katastrofe za bikove. Pretpostavljam da bi većina /USD parova, uključujući bitkoin, takođe pala”, napisao je.

Ether 7-day price chart

 

Grafički prikaz 7-dnevnog kretanja cene itera. Izvor: Coin360

Drugi su izgubili između 1% i 3% u periodu od 24h, dok je samo monero (XMR) išao na gore, zabeleživši rast od 3,2%.

Udeo bitkoina u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji kriptovaluta koja iznosi 267 milijardi dolara je iznosio 71%.

PRATITE VRHUNSKA KRIPTO TRŽIŠTA U REALNOM VREMENU OVDE