Bitkoin je pao ispod 6.000 dolara po drugi put za nedelju dana u petak, 29. juna, kada su bitkoin fjučersi CME Group-a završili poslednji dan trgovanja za mesec dana.

Podaci iz indeksa cena Cointelegraph-a i Coin360.io prikazuju da bitkoin nastavlja trend opadanja u susretu sa istekom roka fjučersa.

BTC/USD se trguje sa oko 5.850 dolara u vreme pisanja, što je pad za 4,4% na dan, signalizirajući mesečne gubitke od preko 20%.

Vodeći altkoini prate trend, sa padom itirijuma (ETH) od 5,6% na 412 dolara i ripla (XRP) od 6,5% na nešto manje od 0,43% po novčiću.

Market visualization from Coin360

Prikaz tržišta sa Coin360

Zajedno sa kratkim periodom početkom februara, kada se cena BTC-a približila vrednosti od 6000 dolara, cene od ispod 6.000 dolara u ovoj nedelji predstavljaju treći slučaj da je cena probila barijeru u 2018. godini.

Uticaj perioda trgovanja fjučersima na bitkoin u međuvremenu postaje sve ubedljiviji činilac u merenju tržišnog raspoloženja.

Ranije ovog meseca, Tom Li iz Fundstrat Global Advisors-a, poznat po svojoj optimističnoj poziciji o budućoj ceni bitkoina, tvrdio je da su slični rokovi za CBOE-ove fjučerse suzbili rast cena.

U maju, Federalna rezervna banka San Franciska je objavila ekonomsko pismo koje sugeriše da je pad bitkoina od njegovog vrhunca od 20.000 dolara u decembru bio rezultat započinjanja trgovanja bitkoin fjučersima.

Komentatori na društvenim mrežama su identifikovali dalje trendove, sumnjajući da je uključenost banaka u fjučerse glavni razlog toga što bitkoin nije uspeo da poraste. CME je, trgujuću Uranium fjučersima, proizveo slično situaciju, istakao je jedan Tviter korisnik.

Međutim, izvori ostaju u suprotnosti s cenama bitkoina. Istraživački podaci objavljeni ove sedmice razrešili su zabrinutost da su tržišta predmet manipulacije, umesto zaključivanja investitori su kupovali i sedeli na svojim novčićima.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić