Cena bitkoina (BTC) je pala za više od 10% 11. jula, kada su tržišta izgledala kao da reaguju na kritiku Fejsbukove libre od strane jednog visokog američkog zakonodavca.

Market visualization

Vizualizacija tržišta zahvaljujući Coin360

Podaci sa Coin360 prikazuju većinu kriptovaluta u crvenom, nakon što je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel izjavio da Fejsbuk ne bi trebalo da nastavi sa razvojem predloženog novčića.

Libra, koja ima za cilj da deluje prvenstveno kao prekogranični način plaćanja, je navodno pozitivno uticala na rast cene bitkoina tokom proteklih nedelja.

“Libra izaziva ozbiljnu zabrinutost u vezi sa privatnošću, pranjem novca, zaštitom potrošača, finansijskom stabilnošću”, rekao je on tokom govora pred kongresnim komitetom. 

“To su zabrinutosti koje treba temeljno i javno adresirati.”

U vreme pisanja vesti, BTC/USD par se trgovao za 10,4% nižom cenom koja je iznosila 11.530 dolara, dok je u prethodnim danima cena išla i do 13.160 dolara.

Bitcoin 7-day price chart

Grafikon 7-dnevnog kretanja cene bitkoina. Izvor: Coin360

Pad je još uvek u okviru nedavnog koridora između 9.700 i 13.800 dolara, a volatilnost je još uvek prisutna na kripto tržištima.

Altkoini, u međuvremenu, su ostvarili značajno lošije performanse nakon pada cene bitkoina, sa nekoliko njih među TOP20 koji su izgubili i više od 15%.

Iter (ETH), najveći altkoin, je izgubio otprilike koliko i bitkoin, ponovo je izgubio podršku na nivou od 300 dolara i sada se nalazi na nivou od 272 dolara.

Ether 7-day price chart

Grafikon 7-dnevnog kretanja cene itera. Izvor: Coin360

Među onima koji su najgore prošli su bili bitkoin SV (BSV), koji je izgubio 17,2 % i EOS (EOS), koji je pao za 20,2%.

PRATITE VRHUNSKA KRIPTO TRŽIŠTA U REALNOM VREMENU OVDE.