Bitkoin (BTC) vodi glavne kriptovalute ka dole 1. jula nakon što su tržišta igubila podršku na 12.000 dolara.

Market visualization courtesy of Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Podaci sa Coin360 pokazuju da je bitkoin izgubio podršku na 11.000 dolara do vremena pisanja, trgujući se za oko 10.950 dolara, sa dnevnim minimumom od 10.680 dolara.

Uslovi ostaju nestabilni ove sedmice, dok je prošlonedeljni maksimum od 13.800 neosporan. Sada, pažnja se okreće dugoročnoj korekciji, za koju jedan analitičar tvrdi da bi mogla dovesti BTC na svega 6.600 dolara.

Ranije se govorilo o blažoj korekciji koja bi se fokusirala na 9.500 dolara. Počele su da se pojavljuju i optimistične prognoze za dalji rast. Tom Li iz Fundstrata je rekao da će bitkoin dostići novi istorijski maksimum u 2019-oj.

Međutim, sada se čini da su se različiti faktori udružili kako bi povećali pritisak na bitkoin. Među njima, podaci pokazuju da se ponuda stejblkoina tetera (USDT) udvostručila ove godine. Povećano izdavanje tetera ima za rezultat rast i volatilnost cene bitkoina.

Džoš Rejdžer, analitičar i investitor koji je sve više poznat po svojim bitkoin predviđanjima na društvenim mrežama, dodao je sveukupnom sentimentu da će kriptovaluta uskoro pauzirati sa rastom.

S druge strane, tvrdio je u opisu novog grafikona cene BTC-a da će niži nivoi omogućiti novu šansu za akumulaciju novčića.

Bitcoin 7-day price chart

Nedeljni prikaz cene bitkoina. Izvora: Coin360

Bez obzira na kretanje cena, tehnički faktori bitkoina nastavljaju da impresioniraju, sa računarskom snagom mreže koja je dostigla novi najviši nivo prethodnih dana. Kao što je ranije objavio Cointelegraph, statistika daje pouzdanu indikaciju ukupnog zdravlja bitkoin mreže.

U međuvremenu, nakon burne sedmice za trgovce, altkoini ponovo nisu uspeli da ostvare rast, umesto toga su sledili bitkoin u silaznoj putanji.

Itirijum (ETH) je u padu za 5,9% i izgubio je podršku na 300 dolara, dok je većina od dvadeset najvećih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji pala između 5% i 7%.

Ether 7-day price chart

Nedeljni prikaz cene itera. Izvor: Coin360

Kako je objavio Cointelegraph, u petak je iskusni trejder Piter Brand upozorio da se tržište altkoina nikada neće oporaviti ili dostići rast cene bitkoina, suprotno ponašanju tokom prethodnih porasta tržišta.

Prema Brandu, altkoini se susreću sa .com bumom sa početka 2000ih, a samo nekolicina će na kraju uspeti.