Cena bitkoina (BTC) se približava nivou od 11.500 dolara 7.avgusta, a analitičari se trude da ublaže zabrinutost zbog najnovijeg naglog pada.

Market visualization

Vizualizacija tržišta. Izvor: Coin360

Cena bitkoina je zabeležila još jednu zdravu korekciju

Podaci sa Coin360 su pokazali da se BTC/USD par trguje na nivou od 11.630 dolara u vreme objavljivanja vesti, zabeleživši pad od 4,5% u roku od 24h.

Ispravka je usledila nakon višednevnog rasta cene, koji je kulminirao u utorak kada je zabeležena maksimalna vrednost od 12.300 dolara.

Bitcoin 7-day price chart

Grafički prikaz 7-dnevnog kretanja cene bitkoina. Izvor: Coin360

Iako nedeljni dobici za bitkoin iznose 18,5%, analitičari su želeli da primete da pad ispod nivoa od 12.000 dolara ne predstavlja povratak na opadajući trend.

“Sve dok je cena iznad nivoa od 11.000 dolara, ne postoji strah od pada na 9.000 dolara i niže. Daleko je rizičnije biti pesimističan u pogledu cene u ovom trenutku”, sažeo je u sredu na društvenim mrežama trgovac Džoš Rejdžer.

Kako je izvestio Cointelegraph, podsticaj za najnoviji porast bitkoina verovatno leži u makro trendovima fokusiranim na trgovinski rat između SAD i Kine, zajedno sa nemirima u Hong Kongu.

Rejdžer je primetio da ovakvi događaji predstavljaju priliku da se kupi još bitkoina, jer je početni podsticaj privremeno nestao kako bi cena bila niža.

Altkoini proizvode poznatu mimikriju

Uprkos neprekidnim glasinama o najnovijem haku vodeće berze Binance, u vreme objavljivanja teksta nije bilo jasno da li se zabrinutosti pretvaraju u dodatni pritisak na tržište kriptovaluta.

Altkoini su kopirali kretanje bitkoina, pri čemu je većina od top20 izgubili između 2% i 6% tržišne kapitalizacije.

Ether 7-day price chart

Grafički prikaz 7-dnevnog kretanja cene itera. Izvor: Coin360

Iter (ETH), najveći altkoin prema ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji, se trgovao na nivou od 227 dolara i zabeležio je pad od 3,6% u periodu od 24h.

Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta i dalje je veća od 300 milijardi dolara, a udeo bitkoina je na višegodišnjem maksimumu i iznosi 68,2%.

VRHUNSKA TRŽIŠTA KRIPTOVALUTA MOŽETE PRATITI OVDE