Francuski ministar finansija pozvao je na javnu raspravu o bitkoinu na samitu G20 u Buenos Ajresu naredne godine.

Govoreći na francuskom informativnom kanalu LCI i prenetom od strane Rojtersa, Le Maire je rekao da  pitanje bitkoina treba da bude tema za forum međunarodne vlade, posebno u pogledu regulative:

"Predlažem sledećem predsedniku G20, Argentini, da na samitu G20 u aprilu raspravljamo zajedno o pitanju bitkoina. Očigledno postoji rizik od špekulacije. Moramo razmotriti, ispitati ovo i videti kako...sa svim ostalim članovima G20 možemo da regulišemo bitkoin."

Značajan rast cena bitkoina ove godine privlači sve više i više pažnje ne samo u glavnim medijima već i od vladinih tela širom sveta. Međutim, pojedinačne vlade na globalnom nivou pristupaju kriptovalutama i blokčein tehnologiji na različite načine.

Neke od zemalja koje već regulišu kriptovalute uključuju SAD i Japan. Do sada je samo nekoliko zemalja pokrenulo punu kripto zabranu, uključujući Maroko i Boliviju. Južna Koreja ih može slediti.

Prošle nedelje, guverner Banke Kanade Stefan S. Poloz opisao je kako ga "buka" oko kriptovaluta "drži budnim noću", dok je američki regulator obratno rekao da je "uticaj" bitkoina na globalnu ekonomsku politiku jedva vidljiv.

Podvlačeći nedostatak konsenzusa na globalnom nivou o kriptovalutama, guverner Banke Francuske, Fransoa Vilero de Galo, suprotstavio se mišljenju da je bitkoin čak i valuta i da se ne bi trebalo da se tretira kao jedna. Na konferenciji u Pekingu prošlog meseca, navodno je rekao prisutnima:

"Moramo biti jasni: Bitkoin na ni na koji način nije valuta, ili čak da je kriptovaluta spekulativna imovina. Njena vrednost i ekstremna volatilnost nemaju ekonomsku osnovu, a niko nije odgovoran."


 

Pripremio: Nikola Mosurović