Bitkoinova (BTC) dominacija na kripto tržištu po tržišnoj kapitalizaciji dostigla je svoj najviši nivo 23. jula 2018, prešavši 46% po prvi put.

Prema podacima sa CoinMarketCap-a, dominantnost bitkoina - definisana kao procenat ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta koji pripada tržišnoj kapitalizaciji bitkoina - trenutno čini 46,5%, nivo poslednji put viđen 22. decembra 2017. godine. Bitkoinom se tada trgovalo za malo manje od 20.000 dolara.

Percentage of total market cap (dominance) from CoinMarketCap

Procenat ukupne tržišne kapitalizacije (dominacije) sa CoinMarketCap-a

Ovo se javlja nakon što osećanje prema bitkoinu nastavlja da se poboljšava nakon što je odnos BTC/USD u posljednjih pet dana skočio više od 15%.

Istovremeno, altkoini su se mučili da postignu slične dobitke, objavljujući gubitke protiv bitkoina.

Uprkos tome što je tržišna kapitalizacija postala sumnjivo merilo za testiranje bitkoinove snage, rekord iz 2018. nije izbegao medijsku pažnju, dok su i različiti igrači bili entuzijastični oko ovog učinka.

Tržišni analitičari su nastavili da budu manje pozitivni, međutim, kripto komentator WhalePanda je nastavio sa narativom da dominacija predstavlja značajnu statistiku na kripto tržištima.

"Prestanite da koristite [bitkoin] dominaciju kao indikator", napisao je na Tviteru 20. jula. "Čim su ljudi počeli sa alokacijom tokena pre objavljivanja izvornog koda (premine) i raspodelom (BTC-a) to je postalo irelevantno."

U vreme pisanja, bitkoinom se trgovalo sa 7.734 dolara prema indeksu cena Cointelegraph-a, sa porastom od 3% na dan i nedeljnim rastom od nešto ispod 16%.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić