Utorak, 4. septembar: kripto tržišta su uglavnom u zelenom, a bitkoin (BTC) se i dalje pomera ka gore, a nekoliko altkoina sa velikom tržišnom kapitalizacijom beleže solidne dobitke, pokazuju podaci sa Coin360.

Market visualization from Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoinom (BTC) se trguje za oko 7.374 dolara u vreme pisanja, sa rastom od preko 1% na dan nastavljajući da povećava svoje nedavne dobitke, prema indeksu cena bitkoina sa Cointelegraph-a.

Nakon što je povratio cenu od 7.000 dolara 31. avgusta, bitkoin je zabeležio dobar rastući trend i sada gura ka 7.400 dolara. Glavnim novčićem se trguje za impresivnih 550 dolara više u odnosu na minimum prema nedeljnom cenovnom grafikonu, sa sedmodnevnim povećanjem cene od skoro 7%. Na mesečnom nivou bitkoin je na dobitku za deo procenta.

Bitcoin’s 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

Itirijumom (ETH) se trguje za oko 288 dolara u vreme pisanja, pri čemu praktično nije zabeležio nikakvu promenu u procentima na dnevnom nivou. Posle intra-nedeljnog skoka do oko 298 dolara, itiirjum nije uspeo da održi pozitivan impuls, pri čemu je ostao vezan za opseg od oko 290 dolara.

Na nedeljnom grafikonu, itirijum se nije mnogo menjao, ostvarivši rast od svega 0,1%, a mesečni gubici ostaju na oko 31%.

Ethereum’s 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: CoinMarketCap

Top deset novčića sa CoinMarketCap-a uglavnom beleže skromne dobitke u rasponu od 1-2%. Značajan izuzetak je lajtkoin (LTC), sa rastom od oko 5,7% na dan i trguje se za oko 69 dolara. Lajtkoin je početkom septembra zabeležio jak pritisak na gore, nakon čega je nekoliko dana ostao nepromenjen pre nego što je zabeležio današnji rast.

Litecoin’s 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene lajtkoina. Izvor: CoinMarketCap

Monero (XMR) je drugi koji je ostvario dobar učinak među prvih 10 sa rastom od skoro 5% i trguje se za 139 dolara u vreme pisanja. Monerom se sada trguje za 40 dolara više u odnosu na cenu od 97 dolara 30. avgusta.

Stelar (XLM) naizgled još nije apsorbovao nikakav pozitivan zamah iz vesti da je IBM ove nedelje doveo svoju mrežu za plaćanje Blockchain World Wire (BWW) iz beta verzije, sa ciljem da na kraju olakša međunarodna poravnanja između banaka u "skoro realnom vremenu". Novčić je u porastu za skoro 2,8% na dan i trguje se za oko 0,23 dolara.

 

Stellar’s 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene stelara. Izvor: CoinMarketCap

Među top 20 novčića, dobici su u proseku najveći kod sledećih: NEM (XEM) i Vechain (VET) su skočili skoro 8% na dan, a IOTA (MIOTA), zkeš (ZEC) i deš su zabeležili rast od 3-4% na 24-časovnom nivou. NEO je danas porastao za 8,8% i trguje se za 25 dolara u vreme pisanja.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta je oko 240 milijardi dolara u vreme pisanja, u porastu za skoro 12 milijardi na nedeljnom nivou.

7-day chart of the total market capitalization of all cryptocurrencies
Nedeljni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta sa CoinMarketCap-a

Danas je došla optimistična vest za blokčein prostor gde je južnokorejska Agencija za Internet i sigurnost (KISA) - podorganizacija Ministarstva za nauku i ICT Južne Koreje - saopštila planove da više nego duplira svoj budžet za javne blokčein pilot projekte za dolazeću godinu.

Nemačka kompanija Deutsche Boerse takođe je najavila formiranje namenske jedinice za blokčein i kripto imovinu, sa ciljem da iskoristi potencijal te tehnologije za transformisanje infrastrukture tržišta kapitala.

I u Kini, centralna banka, Narodna banka Kine (PBoC), zvanično je pokrenula fazu testiranja glavne blokčein platforme za finansijsko trgovanje pre roka.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić