Nedelja, 25. novembar: Kripto tržišta su juče pretrpela još jedan pad koji se nastavlja i danas, sa svih top 20 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji duboko u crvenom, a bitkoinom (BTC) se trguje ispod 4.000 dolara.

Kripto tržišta beleže veliki pad od najmanje 10-15%. Stelar (XLM) je pretrpeo najviše, pao je za više od 20%, a trgovao se na 0,14 dolara u vreme pisanja, prema CoinMarketCap-u.

Market visualization

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Juče, 24. novembra, bitkoin je pao ispod 4.000 dolara, što je prvi put od septembra 2017. godine da je ispod te cene. Danas je glavna kriptovaluta pala čak i do čak 3.585 dolara pre stabilizacije na oko 3.800 dolara.

U vreme pisanja, bitkoinom se trguje na 3.835 dolara, sa padom od oko 10% u poslednjih 24 sata.

Najveća kriptovaluta je u poslednjih 7 dana opala za više od 32%. Pre suočavanja sa prvim velikim padom ovog meseca 14. novembra, bitkoinom se trgovalo stabilno na oko 6.300 dolara, što je oko 40% od trenutne cene.

Bitcoin price chart

Grafikon cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

EOS (EOS) je na kratko prestigao bitkoin keš (BCH) u pogledu tržišne kapitalizacije, čime je postao četvrti najveći novčić, odmah iza itirijuma (ETH). U međuvremenu, bitkoin keš ima neke od najvećih gubitaka, sa oko 19% u toku dana. Trguje se za oko 165 dolara, kriptovaluta je u poslednjih 7 dana opala za više od 56%.

Top 5 cryptocurrencies by market cap

Top 5 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji. Izvor: CoinMarketCap

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta pala je ispod 130 milijardi dolara ujutro uveče po prvi put od sredine septembra 2017. godine. U vreme pisanja, ukupna tržišna kapitalizacija iznosi nešto više od 120 milijardi dolara, a dnevni obim trgovanja čini oko 19 milijardi dolara. Tržišno učešće bitkoina sada čini 54,5%.

Total market capitalization chart

Grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: CoinMarketCap

Munib Ali, izvršni direktor Blockstack PBC-a, decentralizovanog blokčein projekta, nedavno je objavio da industrija ulazi u "kripto zimu", pozivajući na to da "nema potrebe da se to negira ili umanjuje". Blokčein ekspert je predvideo da će se kripto investicije "verovatno isušiti", što bi dovelo do zaustavljanja projekata u industriji. Međutim, trenutno stanje na tržištu je "daleko od kraja", sa "sledećim talasom" od koga se očekuje da donese "veće tržište", rekao je on.

Ranije ove sedmice, komesar američke Komisije za hartije od vrednosti i berze (SEC) Hester M. Pirs je izneo pro-kripto izjavu, tvrdeći da regulatori "treba da budu spremni da otvore vrata malo šire za inovacije". Govoreći u intervjuu 20. novembra, Pirs je izjavio da "odbacuje ulogu čuvara inovacija" i tvrdi da je ta uloga "veoma različita" od stvarne misije razvoja "efikasnih tržišta", kao i zaštite investitora.

Kao što je Cointelegraph objavio danas, Majk Novograc izjavio je da će kripto tržišta "početi da se kreću iduće godine". Osnivač kripto banke Galaxy Digital rekao je novinarima da će "obrt" cena verovatno biti podstaknut glavnim finansijskim sredstvima institucija koje ulaze u kripto prostor - navodeći planove međunarodnih berzi Bakkt i Fidelity da pokrenu kripto trgovanje kao primer.