Obim trgovine bitkoina (BTC) u Venecueli je dostigao vrhunac u toku masivne hiperinflacije i predsedničke krize, saopštava TrustNodes 6. februara.

Nedeljni obim trgovine bitkoina je dostigao 2.000 BTC (oko 6,8 miliona dolara) na P2P berzi LocalBitcoins na kraju nedelje 2. februara.

Venezuela LocalBitcoins Weekly Trade Volumes in BTC

Nedeljni obim trgovine BTC-a na LocalBitcoins u Venecueli. Izvor: Coin.Dance

Rekordni obim trgovine na LocalBitcoins je samo deo ukupne procenjene sume u Venecueli. Kao što TrustNodes izveštava, veliki deo trgovine se odigrava na centralizovanim berzama u susednim zemljama, poput Kolumbije i Brazila.

U takvim slučajevima, ukupnu vrednost bitkoin obima trgovine od strane naroda Venecuele je teško izračunati, s obzirom da se trgovina obično odvija u lokalnim valutama susednih zemalja.

Obim trgovanja na LocalBitcoins je takođe doživeo skok u Kolumbiji, tako da ove dve zemlje zastupaju 85% obima trgovanja na P2P berzama u Latinskoj Americi, saopštava Cointelegraph na španskom 5. februara. Tokom prvih pet nedelja 2019. godine, u Venecueli se izvršilo 8.571 transakcija, dok je u Kolumbiji izvršeno 1.709 transakcija.

Prema TrustNodes, obim trgovine na LocalBitcoins u Venecueli je doživeo četvorostruko povećanje od leta 2018. godine, dok je inflacija lokalne fiat valute venecuelanskog bolivara dostiglo milion posto.

Kao što je Međunarodni Monetarni Fond (IMF) predvideo početkom 2018. godine, stopa inflacije u Venecueli mogla bi da dostigne deset miliona procenata ove godine.

Uprkos tome što poseduju najveće rezerve nafte u svetu, ekonomija Venecuele je navodno pala za 47% od kraja 2013. godine. Ekonomska situacija u zemlji je pogoršana sankcijama od strane SAD-a koje su usvojene 2017. godine, sa svrhom da se obori režim predsednika Nikolasa Madura. Prošlog meseca, SAD je najavio dodatne sankcije protiv državne naftne kompanije PDVSA.

Tenzija u zemlji je porasla tokom predsedničke krize koja je počela prošlog meseca, kada je opozicija zemlje proglasila da predsedništvo Madura nije legitimno. Kao što je Cointelegraph saopštio početkom ovog meseca, Huan Guaido je trenutno samoproklamovani predsednik zemlje, i podržan je od strane lokalnih i međunarodnih vođa.

31. januara, Venecuela je zvanično usvojila novi zakon o kripto regulativi koji će uvesti koncept suverene kripto imovine, koja će predstavljati bilo koju valutu koja se izdaje u Venecueli i koja je odobrena od strane vlade. Zakon takođe zahteva licence za rudarenje i kripto berze, a takođe uvodi novčane kazne za aktivnosti bez licence.
 

Pripremio: Marko Mihajlović