Izveštaj koji je 9. januara objavila firma za istraživanje tržišta kriptovaluta Arcane Research, obim trgovine bitkoina (BTC) više nego udvostručen u nedelju dana.

Prema izveštaju, prosečni dnevni obim trgovanja u poslednjih 7 dana je porastao 126% u odnosu na nedelju na početku 2020. godine, a gotovo 1,5 milijarde dolara trgovano je 8. januara. Izveštaj glasi:

"Tržište se naglo oporavilo od razočaravajućih 192 miliona dolara kojima se trgovalo 1. januara."

Tržište kriptovaluta „sigurno postaje još optimističnije“

Istraživači takođe primećuju da se Crypto Fear & Greed Index prikazan na veb mestu alternativnog softvera Alternative.me u stalnom porastu od sredine decembra, a 6. januara je prvi put od oktobra posetio neutralne nivoe.

Izveštaj takođe naglašava da se volatilnost bitkoina povećava uporedo sa njegovom cenom i trenutno raste na nivou od 3%. Dokument glasi:

„Iako se vratio strahu u poslednjih nekoliko dana, tržište je zasigurno optimističnije.“

Veb lokacija indeksa objašnjava da kada se dostigne ekstremni strah, to znači da su investitori previše zabrinuti što predstavlja mogućnost kupovine, dok kada alat pokaže ekstremnu pohlepu tržište se verovatno priprema za korekciju. Ovaj pokazatelj proizlazi iz volatilnosti, zamaha tržišta i obima trgovanja, društvenih medija, anketa, dominacije bitkoina na kripto tržištima i Gugl trendova.

Crypto Fear & Greed Index as of Jan. 12, 2020

Indeks kripto straha i pohlepe od 12. januara 2020. Izvor: Alternative.me

Da li bitkoin postaje sigurno utočište?

Zanimljivo je da istraživači takođe sugerišu da su tenzije između Irana i Sjedinjenih Država dovele povezanost bitkoina sa zlatom na nivoe koji nisu viđeni od avgusta 2016. Iako autori izveštaja priznaju da je „prerano doneti bilo kakav čvrst zaključak“ takođe ističu da su glavni događaji u novom sukobu izazvali pozitivnu reakciju i zlata i cena bitkoina. Rad navodi:

„Priča o ‘sigurnom utočištu’ za bitkoin počinje da postaje istinita. Međutim, ova kratkoročna promena cena takođe može biti samo lažna korelacija i dugoročna procena mora se uzeti u obzir."

Kao što je Cointelegraph objasnio u nedavnoj analizi, mnogi smatraju da se bitkoin pokazuje korisnim za iransko stanovništvo dok se sukob nastavlja.

Uspon aktivnosti

Na kraju, u izveštaju se takođe navodi da je aktivnost na Bitkoin blokčeinu takođe pokazala renesansu, pri čemu je broj transakcija porastao za 5% na nedeljnom nivou, pošto je vrednost transakcije porasla za jednu četvrtinu u istom vremenskom periodu. Takođe, naknade za rudare porasle su za preko 40%, a broj aktivnih adresa porastao je za oko 7,63%.

Izgledi bitkoina postaju sve optimističniji kako noviji izveštaji postaju sve pozitivniji za kriptovalutu. Bitkoin može da donese 100% prinosa investitorima u 2020. godini i može značajno da poraste za pet meseci do prepolovljenja u maju, prema nedavnom izveštaju.

Interesovanje za imovinu naizgled raste i kako je nedavno objavio Cointelegraph, najveća američka banka veruje da će za nove bitkoin opcije CME Grupe biti velika zainteresovanost.