Debata o skaliranju bitkoina je stigla do tačke ključanja. Višegodišnji sukob će u narednim nedeljama doživeti prekretnicu. Podrška BU je dostigla neverovatnih 37% ukupne procesorske snage mreže i račvanje koje će se izvršiti bez većinskog konsenzusa postaje mogući scenario.

Najvažnije pitanje za prosečnog člana zajednice glasi: “Šta da radim kako bih smanjio svoje potencijalne gubitke u slučaju račvanja?”, a to ćemo pokušati da odgonetnemo u ovom članku. Počnimo sa kratkim podsetnikom kako smo se našli u ovoj situaciji.

Na Zapadu ništa novo

Rasprava o problemu skaliranja bitkoina je započeta 2014.-2015. godine. Tada je bitkoin zajednica u celini počela da obraća pažnju na činjenicu da postoje ograničenja kapaciteta mreže. Limit je sedam transakcija u sekundi, što je premalo za već veliku bazu korisnika.

Strahovi su se obistinili: dve godine kasnije, Bitkoin mreža nije u stanju da obradi rastući broj transakcija. Poslednjih nekoliko meseci vreme čekanja na izvršenje transakcija se više puta povećalo. Mempool - amortizer još nepotvrđenih transakcija, postavlja nove rekorde skoro svake nedelje.

Nema spora da bitkoin mora da se prilagodi na neki način, kako bi korisnička baza nastavila da raste. Suština spora, a govorimo o sveopštem ratu mišljenja, je kako to da se uradi.

Dva glavna predložena rešenja za problem skaliranja su Segregated Witness (SegWit) i Bitcoin Unlimited (BU). Oba su završena, što se tiče softvera. Međutim, pre nego što iko kaže da je jedan od njih usvojen od strane mreže, moraju da dobiju većinsku podršku rudara. Ispostavilo se da je to jako teško postići, jer su oba dodatka suočena sa velikom opozicijom na različitim osnovama.

Kao što se može pretpostaviti, spor se vodi između dve konkurentske tehnologije - više o tome pročitajte prateći link. Međutim, čini se da ni jedno od rešenja nije savršeno sa tehnološkog stanovišta, što se odražava i na debatu gde niko nije stvorio odlučujuću prednost.

Nakon što je postalo jasno da se tehnički konsenzus neće postići, sukob se politizovao. Većina onih koji donose odluke se opredelila koju stranu podržava i ne želi da ‘spusti loptu’ ni pod kojim okolnostima.

Jedan upečatljiv primer da je rasprava o skaliranju dobila političke obrise jeste činjenica da ne postoji jedan, već dva subreddits-a posvećena bitkoinu na Reddit.com platformi: /r/Bitcoin i /r/btc, obe grupe su oštro suprotstavljene jedna drugoj.

/r/btc zajednica je nastala kao odgovor na navodnu praksu moderatora /r/Bitcoin, originalnog bitkoin subreddit-a, koji zabranjuje članovima izražavanje negativnih kritika na račun SegWit-a, odnosno pozitivnih na račun BU-a. Danas su obe stranice ispunjene uzajamnim optužbama koje su glupe, nezrele i u propagandne svrhe.

Situacija je poprilično haotična i ne ograničava se na Reddit. Tviter je postao bojno polje za istaknute stručnjake iz obe zajednice koji promovišu svoje tvrde stavove i vređaju jedni druge, direktno ili indirektno.

Nedavna vest o grešci koja je otkrivena u kodu Bitcoin Unlimiteda je dodala ulje na vatru. Kvar je koštao rudare 200.000. Aljkavost koju su programeri rešili ne ohrabruje. Ovo nije prvi put da je otkrivena greška u BU, a verovatno ni poslednja, što opravdava sumnje da tehnologija nije spremna za puštanje u rad.

Ove sumnje nisu prepreka za rudare, pošto je Bitcoin Unlimited omiljen predlog sudeći prema udelu procesorske snage koja ga podržava, a koja je iznosila 37,2% u vreme pisanja ovog teksta. Ako taj udeo dostigne 50% ili više, račvanje je neminovno. To znači da rudari odlučuju da li će preći na BU i da će ostatak zajednice biti primoran da ih prati.

Postoje brojni scenariji do kojih može dovesti sporno račvanje i njihovo nabrajanje prevazilazi okvire ovog članka. Ako ste zainteresovani, slobodno pročitajte ovu studiju koja opisuje moguće ishode.

Raspravu o račvanju ćemo ostaviti stručnjacima iz zajednice. Nas interesuje šta prosečan korisnik bitkoina treba da uradi kako bi smanjio štetu koja bi nastala odlukom rudara da se mreža podeli parničnim račvanje.

Nepredviđene mere za svakodnevne korisnike

Postoje dva osnovna načina na koje potencijalna podela mreže može uticati na vlasnike bitkoina: prvi način je pomoću tzv. replay attack-a (ili playback attack -je oblik napada na mrežu u kojem se važeći prenos podataka zlonamerno i nepošteno ponavlja ili odlaže), a drugi način je pomoću vrednosti novčića. Shodno tome, postoji nekoliko mera koje možemo da koristimo u nepredviđenim situacijama poput perioda koji prethodi potencijalnom račvanju i odmah nakon toga kako bismo sačuvali lično bogatstvo.

Prvo, replay attacks. Oni su oblik napada koji se vrši na tek podeljenoj mreži, dok se dva blokčeina ne razlikuju previše jedan od drugog. Kada osoba šalje svoje bitkoine nekome, napadač može da ponovi istu transakciju na drugom blokčeinu - Bitcoin Unlimited-u, u ovom slučaju i biće prihvaćen od strane mreže.

Tako da, korisnik može nesvesno i nevoljno da izgube novčiće na alternativnom blokčeinu slanjem transakcije preko prvog. Da bi se to sprečilo, preporučljivo je da se uzdržite od obavljanja bilo kakvih bitkoin/bitkoin unlimited transakcija sve dok stručnjaci ne potvrde da su softverske ranjivosti koje omogućavaju replay attacks otklonjene.

Još jedan važan savet je da privatni ključevi vaših sredstava budu pod vašom kontrolom, što znači povlačenje vaših novčića sa bilo koje menjačnice ili novčanika na software novčanik na vašem kompjuteru.

Osnovna karakteristika bitkoina je da svojim korisnicima omogući potpunu kontrolu nad njihovim novčićima. Delegiranjem kontrole bilo kojoj trećoj strani, čak i onoj koju smatrate da je od poverenja, poput menjačnica ili usluga veb novčanika, izlažete svoj novac nepotrebnom riziku. Sadašnji rizik je još veći.

U stvari, savet može može da se primeni u svakom trenutku, a ne samo tokom račvanja. Evo kako je to sročio Entoni diOrio, direktor i osnivač Jaxx-a:

“Najvažnija stvar je da korisnici imaju kontrolu nad ključevima svojih sredstava. Baš kao što se desilo sa Itirijumom, mi u Jaxx-u nismo podržavali ETC odmah nakon račvanja, ali pošto su korisnici vlasnici svojih ključeva u slučaju da koriste Jaxx, onog trenutka kada smo integrisali ETC njihova sredstva su postala dostupna. Ako koristite menjačnice ili usluge veb novčanika gde korisnici nemaju kontrolu nad svojim ključevima, vi ste ostavljeni na milost i nemilost kompanija koje čuvaju ključeve.”

Druga potencijalna opasnost dolazi od promenljive vrednosti novčića. U trenutku kada se račvanje odvija svi vlasnici bitkoina dobijaju jednaku količinu novčića i na alternativnom Blokčeinu - duplira se iznos novčića u opticaju. To je zato što su svi zapisnici na oba Blokčeina identični do trenutka račvanja.

Budući da korisnici imaju u vlasništvu oba novčića, neki će želeti da se oslobode onog koji smatraju manje obećavajućim. To može dovesti do panike zbog kojih će neki želeti da prodaju pre nego što cena, navodno, previše padne. Špekulanti mogu iskoristiti tu paniku za kratkoročan profit. Sva ta komešanja stvaraju mnogo nesigurnosti i nestabilnosti na tržištu, koje je normalno za period nakon račvanja.

Pod takvim uslovima, najmanje rizična strategija je da zadržite novčiće na oba blokčeina i čekate da vidite šta će da se desi. Nemoguće je predvideti koji će biti uspešniji, a zauzimanje strane može dovesti do velikog gubitka ako izaberete pogrešan novčić. Mnogo sigurnije rešenje je da se sačeka da se tržište smiri i tada donesete odluku.

Drugim rečima, ako stvarno verujete u krajnji uspeh Bitkoina, najbolje je da čekate. Bez obzira na to koliko loše kratkoročne posledice račvanje mogu biti, zajednica će na kraju to srediti, kao i do sada.

Evo šta Bas Viselink, suosnivač i trener u Blockchain Workspace, ima da kaže o hladnoj glavi tokom turbulentnih perioda:

“Imajte na umu da iako se sve ovo čini haotično, suština je da smo deo najvećeg eksperimenta ikada. Ovo je istinski decentralizovan ekosistem. Možda je stresan, ali alternativa su hibridi koji su delom centralizovani. To je ono što dobijete kada hoćete da promenite sistem bez formalnog lidera.”