Sreda, 18. jul: Tržište kriptovaluta nastavlja sa brzim rastom, a 98 od 100 najvećih kriptovaluta prema ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji je u prethodnih 24h u zelenom, prema podacima sa Coinmarketcap-a.

Market visualization

Vizuelizacija tržišta preuzeta sa Coin360

Bitkoin je skočio za 1.000 dolara u samo nekoliko dana i nakon dostizanja nivoa od 7.500 dolara zabeležio je dnevni maksimum na nivou od 7.542 dolara. Bitkoin se trgovao na nivou od 7.429 dolara u vreme pisanja teksta, što predstavlja rast od 10% u periodu od 24h i 15% na mesečnom nivou.

Bitcoin price chart

Grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Itirijum (ETH) se i dalje vrti na nivou od 500 dolara, a u vreme pisanja teksta se trgovao na nivou od 492 dolara. Iter je u poslednja 24h porastao za 4,5% i zabeležio dnevne rekorde na nivou od 526 dolara.

Ethereum price chart

Grafikon cene itera. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Ukupna tržišna kapitalizacija je prešla nivo od 296 milijardi dolara koji je zabeležen 11. juna i tada je bitkoin bio na nivou od 7.000 dolara. Tržište je u prethodnih sedam dana steklo 40 milijardi dolara, a u trenutku pisanja tekste ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta iznosila je 295 milijardi dolara.

Total market capitalization

Grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: Coinmarketcap

Stelar (XLM) i kardano (ADA) su zabeležili neke od najvećih skokova tokom proteklih 24h, 30% i 21%. XLM se u prethodnoj nedelji trgovao na nivou od 0,30 dolara, što predstavlja rast od 59% u prethodnih nedelju dana.

Cointelegraph je objavio da je stelar postao prvi blokčein protokol koji je dobio sertifikat da je po Šerijatskom zakonu u oblasti prenosa novca i na polju tokenizacije imovine.

Kardano se trgovao na nivou od 0,18 dolara, što je oko 41,5% rasta u prethodnih nedelju dana.

U prethodnih sedam dana, jedna od najpopularnijih američkih kripto berzi Coinbase je najavila da će uvrstiti na svoju listu i kardano i stelar.

MArk Lasri, suosnivač Avenue Capital Group-e, tvrdi da bi bitkoin mogao da dostigne 40.000 dolara, zbog sve većeg usvajanja. Lasri smatra da će oni koji investiraju u bitkoin za tri do pet godina imati pet do deset puta više u tradicionalnim valutama.