Sa svim očima uprtim u velike padove kripto tržišta i najnižom vrednosti bitkoina u proteklih godinu dana, visoka volatilnost kriptovaluta ostaje nedovoljno propraćena. Prema indeksu volatilnosti bitkoina (BTC) od 9. decembra, nivo volatilnosti na BTC-USD tržištu je porastao tri puta u toku meseca.

BTC-USD Volatility Index 30-Day Chart

30-dnevni BTC-USD grafikon indeksa volatilnosti, 9. novembar - 9. decembar. Izvor: buybitcoinworldwide

Najnoviji dostupni podaci za 9. decembar pokazuju da je volatilnost BTC-USD porasla za 5.53%, u poređenju sa 1.57% 9. novembra na početku 30-dnevnog indeksa volatilnosti. Od 19. novembra, nestabilnost je bila na konzistentnom usponu, sa 2% na 4,53% nedelju dana kasnije, a zatim još više kada je probila 5% 29. novembra.

Prema grafikonu BTC-USD za prethodnih 30 dana - između 9. oktobra i 9. novembra - volatilnost nije porasla iznad 2,06% u bilo kom trenutku, a ostala je bliže 1,5-1,7% u većini vremena.

BTC-USD Volatility Index 30-Day Chart

30-dnevni BTC-USD grafikon indeksa volatilnosti, 9. oktobar - 9. novembar. Izvor: buybitcoinworldwide

Na šestomesečnom grafikonu volatilnosti BTC-USD, trend pokazuje oštar, ali konstantan pad volatilnosti od sredine avgusta - sa šestomesečnog maksimuma od 3,84% sredinom avgusta, do svega 0,73% sredinom novembra - pre eksponencijalnog rasta u proteklim nedeljama.

BTC-USD Volatility Index 1-year Chart

Godišnji BTC-USD grafikon indeksa volatilnosti, Dec. 9 2017 - Dec. 9 2018. Izvor: buybitcoinworldwide

Poslednji put je volatilnost ove godine bila na sličnom nivou sredinom marta, kada se bitkoinom trgovalo za oko 8.771 dolara (11. mart), prema istorijskim podacima CoinMarketCap-a.

Kao što je ranije objavljeno, bitkoin je početkom oktobra ostvario najnižu stopu volatilnosti u proteklih 17 meseci, pri čemu je privučena velika pažnja od strane kripto zajednice, čak je kružila i šala da je bitkoin postao ‘ultimativni stejblkoin’.

U vreme pisanja, bitkoinom se trguje za 3.524 dolara, sa rastom od 1,5% na dan i za oko 16 i 45 procenata nedeljno i mesečno, prema indeksu cena bitkoina Cointelegrapha.