Odnos između bitkoina i bitkoin keša je bio je poprilično napet od samog početka. Postoji velika podrška za obe kriptovalute, iako je nesuglasica po mnogim pitanjima.

Međutim, kada je reč o investicionom gledištu, Runi Mus iz Standpoint Reserch-a ostavlja sve po strani. Poznati akcionar savetuje sve da u igri ulaganja u digitalne valute diverzifikuje i investiraju u više kriptovaluta, ne samo u bitkoin.

‘Jaja u korpi’

Rat koji se vodi između pristalica bitkoina i bitkoin keša je žestok. Svako od njih ima svoje razloge za obećanu podršku, ali ti razlozi se samo odražavaju kada je u pitanju funkcija digitalnih novčića.

Kada je u pitanju ulaganje, nema potrebe da izbor bude toliko "dragocen". Ljudi bi trebalo da diverzifikuju, navodi Runi Mus.

"Ne ulažite sav svoj kriptonovac u bitkoin", naveo je Mus u eksluzivnom intervjuu za Cointelegraph. "Morate ulagati u različite valute kojih ima preko 1.000 na tržištu, sa fokusom na valute koje su u top 50."

Stvarno zvuči kao osnovni savet, ali je to savet koga se mnogi ne pridržavaju. Sam Mus je takav vernik u pojmu diverzifikacije da smatra bitkoin, bitkoin keš i bitkoin gold kao jedinstveni entitet kada se kalkuliše ciljana vrednost.

"Kada kalkulišem sa ciljanom cenom bitkoina ja dodajem bitkoin gold i bitkoin keš ceni bitkoina. Drugim rečima, ako ukupna tržišna kapitalizacija bitkoina padne za 50 milijardi dolara sutra to ne bi trebalo biti moj problem ako bitkoin keš skoči za toliko." Mus navodi, pokazujući vrednost u diverzifikaciji.

"Ovo je scenario koji se odigrao pre nekoliko nedelja kada je bitkoin pao za 20% i taj pad je prouzrokovao 100% rast u bitkoin kešu."

Možda bitkoin neće uvek biti kralj kriptovaluta

Vlada generalno mišljenje da je bitkoin gotovo nezaustavljiv, nedodirljiv na kritpo gomili. Ipak, naivno je zadržati takav pogled bez nekoliko rizičnih ulaganja.

"Ovo je Ekonomik 101", nastavio je Mus u svom govoru za Cointelegraph: "Ne stavljajte svoja jaja u jednu korpu. Na primer, Samsung može srušiti Apple jednim potezom. Stvarno verujem u diverzifikaciju, kako oni sa Vol Strita kažu: "Nemojte postati pohlepni...prasići se tove; svinje se kolju."

"Ako bitkoinu cena padne onda napravi novac negde drugde, uloži ga u nekoliko dobrih hedževa. Iako bitkoinu cena ode ka gore, neće biti najbolji igrač u top 20. Gledajući kripto tržište, videćete koine koji idu ka gore do 40%, zasenjujući bitkoin. Ako se zaštitite od kolapsa bitkoina, to znači da ste se zainteresovali za druga imena u top 50."


 

Pripremio: Bojan Zečević