Xapo, veliki globalni kripto novčanik za bitkoin (BTC), preseliće ključne poslovne operacije iz Hong Konga u Švajcarsku, prema švajcarskoj novinskoj agencija Swissinfo od 21. januara.

Govoreći na World Web forumu u Cirihu, predsednik Xapo novčanika Ted Rodžers otkrio je da je glavna svrha tog poteza bila potraga za boljim kripto regulatornim okruženjem.

Prema Xapo-vom predsedniku, Hong Kong se nekada smatrao "svetim gralom kripto propisa", ali je u stvari jurisdikcija "postala nepredvidiva".

Rodžers je tvrdio da je Švajcarsku uvek smatrao "pravi mestom" za procvat projekata vezanih za blokčein i kriptovalute, navodeći da su švajcarski regulatori "pametni, zainteresovani i sofisticirani u radu sa finansijskim tržištima".

Prema izveštaju, Xapo-ov geografski transfer operacija će uključivati premeštanje podrške za klijente koji nisu iz SAD-a iz Hong Konga u Švajcarsku, dok će novčani nalozi navodno da budu vođeni iz Londona.

Novembra 2018. godine, Hongkongška komisija za hartije od vrednosti i fjučerse objavila je izjavu sa smernicama za fondove koji se bave kriptovalutama. Novi propisi dobili su kritički odgovor od nekih stručnjaka iz industrije, koji su tvrdili da smernice mogu da spreče nove kripto kompanije da uđu na tržište.

U međuvremenu, druga kompanija se nedavno preselila u Švajcarsku, zbog navodno bolje regulatorne situacije. 1. januara, snabdevač bitkoin automata Lamassu se premestio u Švajcarsku, pozivajući se na regulatorne poteškoće u drugim zemljama.

 

Pripremio: Nikola Mosurović