Kako se u Rusiji radi na legalizaciji trgovine bitkoinom i drugim kriptovalutama, postoji mogućnost da rudarenje postane "kriminalizovano".

Prema rečima zamenika ministra finansija Alekseja Moisjejeva:

"Kazne će biti različite, uglavnom administrativne, ali ako je neko stvorio kriptovalutu u cilju poravnanja, onda će biti krivično gonjeni."

Moisjejev potvrđuje da bi moglo biti kriminalnih kazni za ljude koji stvore piramidalne šeme ili kriptovalute kojima bi izbegli plaćanje poreza.

Ministarstvo je nagovestilo da će rudari morati da se registruju kod centralnih vlasti - omogućavajući kako preduzećima tako i preduzetnicima da uspostave operacije.

Bitkoin će biti legalan u Rusiji

Dok država radi na legalizaciji, Moisjejev naglašava da bi kupovina i prodaja bitkoina kao i drugih kriptovaluta mogla biti legalizovana. Koliko će vremena trebati za stupanje na snagu novog zakona ostaje pitanje, ali može da potraje nekoliko meseci.

Ovo je značajan obrt u ovoj zemlji, pošto je predsednik Vladimir Putin u oktobru "osudio" bitkoin i druge kriptovalute.

Ruski predsednik je naložio vladi da uvede regulaciju za trgovinu bitkoinom i drugim kriptovalutama, tako i za ICO i rudarenje do jula 2018 godine.

Država takođe razvija sopstvenu kriptovalutu, CryptoRuble (kriptorublja), koja ironično ne može biti rudarena. Kriptorublja će biti kontrolisana od strane države i moći će da se konvertuje za ruglarnu rublju.

Postoje planovi za testiranje mogućnosti korišćenja sistema za glasanje u zemlji zasnovanog na blokčein tehnologiji.


 

Pripremio: Bojan Zečević