Dok bitkoinu cena nezaustavljivo raste već drugu nedelju za redom, neki su špekulisali da institucionalni investitori možda mogu pronaći "sigurno utočište" u virtuelnoj valuti u budućnosti. Preovlađujuća retorika tokom poslednjih par meseci je bila više potvrdna nego loša po kriptovalute, zajedno sa pozitivnim stavovima od strane Runija Musa i Maksa Kajzera koji predviđaju još veće cene u 2018 godini. Navodeći za RT, analitičar eToro-a Mihail Maščenko nam govori da bi institucionalni investitori mogli pribeći bitkoinu ako se desi veći finansijski pad na globalnom tržištu.

"Potražnja za bitkoinom raste dok se kripto tržište stabilizuje, a sve veći broj profesionalnih investitora ga vidi kao osiguranje."

Drugo najveće optimistično tržište

Trenutno optimistčno tržište akcija je drugo najveće u istoriji, sudeći po Fortune-u, u trajanju od 104 meseca do sada. Najveće optimistično tržište u istoriji se završilo 2000. godine nakon impresivnih 113 meseci. Sa trenutnim stanjem koje je malo "zapelo", mnogi na Vol Stritu pribegavaju nepredviđenim planovima za neizbežni preokret na tržištima. Ako je Maščenko u pravu, bitkoin bi mogao imati ulogu u tim planovima.

Promena mišljenja

Maščenkove izjave dolaze u toku promenljivog raspoloženja u mejnstrim finansijskom sektoru. Prošle nedelje JP Morgan Chase je objavio planove da ponudi bitkoin fjučerse na Chicago Mercantile Exchange berzi, važan potez jednog od najvećih pružalaca bankarske i finansijske usluge u Americi. Još više je zadovoljavajuće što ovaj potez dolazi nakon objave izvršnog direktora Chase-a Džejmija Dimona koji je bitkoin nazvao prevarom pre samo koji mesec.

Bankovni online provajder servis i operateri razmene LedgerX i Revolut usvajaju bitkoin podršku. Prvi je nedavno ponudio bitkoin derivate, jer ljudi izgleda da rade više od puke trgovine kriptovalutom.

"LedgerX je plasirao svoju prvu dugoročnu opciju za bitkoin, a 28. decembar 2018. godine naveo kao krajnji rok. U narednim mesecima, nastavljamo da posmatramo usvajanje bitkoina: Chichago Board Options Exchange i Chichago Mercantile Exchange planiraju pokretanje alata zasnovanih na kriptovalutama u bliskoj budućnosti."

Veliki novac

Ako i kada veliki deo institunacionalnih investitora počne sa ulaganjem velikog kapitala u kripto, neke zapanjujuće izjave od strane optimista bitkoina mogu postati realnost. Ipak, Maščenkova predviđanja su veoma konzervativna, sugerišući da očekivanja za bitkoinov rast do 10.000 dolara do kraja 2017. godine se vode na bazi emocija a ne na čvrstim temeljima.

"Mogli bi videti bitkoin na 10.000 dolara za mesec dana. Ipak, takav porast će biti baziran na emocijama, a ne na čvrstim temeljima. Dakle, dalji rast kriptovaluta će zahtevati nešto više od euforije."

Obarajući rekordnu cenu od 8.000 dolara prošle nedelje, bitkoin je porastao za preko 1.000 dolara za samo nekoliko dana probijajući 9.000 dolara za vreme praznika zahvalnosti (thanksgiving) ovog vikenda. Za vreme pisanja ovog članka cena bitkoina je tu oko 9.500 dolara samo 500 dolara manje od Maščenkovog predviđanja.


 

Pripremio: Bojan Zečević