Potpredsednik odeljenja za blokčein i digitalne valute IBM-a, Džesi Lund, izjavio je da očekuje da će cena bitkoina (BTC) eventualno dostići milion dolara. Lund je predvideo ovo tokom intervjua sa Finder.com, koji je objavljen na Jutubu 20. februara.

Tokom kraja intervjua, Lunda su pitali koju cenu očekuje od bitkoina tokom nove godine. On je odgovorio da misli da će cena biti dosta veća od trenutne, dodavši da “očekuje 5.000 dolara”. On dalje nastavlja sa svojim predviđanjem:

“Očekujem da će bitkoin dostići milion dolara jednog dana.”

Lund je objasnio da mu se “sviđa taj broj”, sa obzirom da “ukoliko bitkoin dostigne milion dolara, onda će jedan satoši parirati sa američkim centom.” On takođe navodi da sa tom cenom, cela mreža bi imala više od 20 biliona u likvidnosti. Zatim je dodao da bi likvidnost tog nivoa mogla da promeni korporativna plaćanja i transakcije velikih vrednosti, zaključujući:

“Očekujem možda 5.000 dolara krajem godine, ali verujem da će buduća cena biti dosta veća.”

Tokom intervjua, Lund je takođe razgovarao o saradnji IBM-a sa stelarom (XLM) i o njegovom primenom u prekograničnu mrežu plaćanja IBM-a, koja se zove Blockchain World Wire (BWW). Kao što je prethodno saopšteno, IBM koristi XLM u BWW kao internu valutu i za plaćanje transakcijskih naknada.

Lund je takođe otkrio da kompanija razmatra saradnju sa ostalim digitalnim imovinama, objašnjavajući da veruju da “treba da postoji ekosistem raznih digitalnih imovina koji pružaju usluge za nagodbe, koji bi omogućili prekogranična plaćanja. Učesnici ove mreže bi trebali da imaju mogućnost da biraju i pregovaraju o svojim izborima u realnom vremenu.” Lund je dalje izjavio:

“To bi mogao čak da bude ripl ili možda bitkoin, ali on bi trebao da sadrži ostale instrumente poput stejblkoina i eventualno - nadam se - digitalne valute koje izdaje centralna banka.”

Lund je izjavio da postoji razlika izmežu IBM-ove mreže plaćanja i riplovog RippleNet-a, ističući da se vodeća tehnološka kompanija ne oslanja na sopstveni token.

Druga najveća banka po tržišnoj vrednosti u Omanu, BankDhofar, postala je najnoviji član RippleNet-a. Ova odluka će omogućiti prekogranična plaćanja za Indiju, kao što je Cointelegraph nedavno izvestio.

IBM je izveo svoju BWW mrežu plaćanja iz beta faze u septembru 2018. godine, nakon što su uspostavili saradnju sa stelarom u oktobru 2017.

Pre nedelju dana, vodeća kanadska kripto berza Coinsquare je pokazala interesovanje za blokčein time što su izvršili akviziciju StellarX-a, decentralizovane berze stelara.

 

Pripremio: Marko Mihajlović