Majk Novogratc, generalni direktor kripto investicione kompanije Galaxy Digital Capital Management, ponovo je ispravio svoju prognozu cene bitkoina (BTC). Investitor milijarder je rekao da ne očekuje da će BTC ići preko 9.000 dolara u 2018. godini, potvrdio je za CNBC 3. oktobra.

Novogratc, bivši menadžer sa Valstrita, učestvovao je na konferenciji Economist Finance Disrupted  u Njujorku 2. oktobra. "Mislim da neće preći 9.000 dolara ove godine", rekao je.

Novograc je takođe povezao trenutni pad cene sa akcijama kompanija u industriji koje prodaju kripto "samo da bi finansirali inicijalni kapital industrije". On je naglasio da ove kompanije ne zarađuju "ni blizu" kao što su za vreme  prošlogodišnjeg "kripto buma", što znači da jedva uspevaju da pokriju plate i operativne troškove.

U novembru 2018. godine, kada su cene kriptovaluta skočile, Novogratc je predvideo da bi bitkoin u roku od 12 meseci mogao da se popne i do 45.000 dolara.

U leto 2018. godine, Novogratc je promenio mišljenje, rekavši da je masovno usvajanje kriptovaluta i blokčein tehnologija još uvek daleko “pet do šest godina”. Uprkos tome, i dalje je izrazio uverenje da će mnoge institucije ući u industriju "u naredne dve do tri godine".

Sredinom septembra, on je shvatio da su cene kriptovaluta na dnu. Kasnije tog meseca on je ponovio tu tvrdnju, rekavši da kripto tržišta doživljavaju "umor prodavca". Međutim, on je primetio da je cena bitkoina i dalje prilično stabilna, što potencijalno privlači pažnju investitora.

Bitkoin je ove godine pao skoro 54 posto, dok su ostale valute kao što su itirijum i ripl izgubile još više. U vreme pisanja teksta BTC se trgovao za  6.524 dolara.

 

Pripremila: Majda Petrović