15. novembra, bitkoin (BTC) mempul je bio na najvišem nivou od januara prošle godine, pokazuju podaci sa veb sajta Blockchain.

Dana 15. novembra, veličina bitkoin mempula je dosegla preko 90 megabajta (MB), vrednost koja nije viđena od januara 2018. Bitkoin mempul drži sve nepotvrđene transakcije koje čekaju da ih rudari potvrde.

One-year chart of Bitcoin mempool size in bytes

Jednogodišnja šema veličine bitkoin mempula u bajtovima. Izvor: Blockchain.com

Očigledna anomalija

U većini slučajeva, što je mempul veći, to više transakcija čeka da ih rudari potvrde, ali u ovom slučaju situacija je sasvim drugačija. Na svom vrhuncu, broj nepotvrđenih transakcija koji su 15. novembra čekale u bitkoin mempulu iznosio je nešto više od 20.000.

Broj je bio veći - ako je bilo samo nekoliko stotina transakcija - samo dva dana ranije, sa mempulom od oko 12,6MB. Svi ovi podaci naizgled ukazuju na to da je prošlog vikenda prosečna veličina transakcija bila značajno veća nego inače.

Veće od uobičajenih transakcija uglavnom uključuju mnogo ulaza ili izlaza ili jednostavno pohranjuju podatke u blokčein. Alek Sanders, izvršni direktor i osnivač australijskog časopisa za kriptovalute NuggetsNewsAU, je sugerisao da je uzrok veličine mempula bila aktivnost kripto berze Binance u tvitu 17. novembra.

Sanders je rekao da je mempul bio ispunjen tako što je Binance premeštao male količine bitkoina ili tetera (USDT) zasnovanog na Omni protokolu sa mnogih adresa sa najnižim mogućim naknadama, što bi rezultiralo da se transakcije u mempulu održavaju duži vremenski period.

Krajem 2017. bitkoin mempul je dosegao 120MB, a naknade za transakcije koštale su čak 16 dolara. U to vreme, bitkoin analitičar i istraživač Nik Karter sugerisao je da je mempul pokazao sumnjivo ponašanje, jer je mrežu potopio veliki broj transakcija poslatih sa najnižim mogućim naknadama.