Tržišta kriptovaluta su doživela eksploziju rasta danas, 12. aprila, kad je cena bitkoina (BTC) skočila za više od 1.000 dolara, približivši se vrednosti od 8.000 dolara, u periodu od samo 30 minuta, dok je i ostatak tržišta u blagom porastu.

COIN360

Iako nijedan konkretan događaj nije potvrđen kao razlog za oštar skok cena na tržištu, tviter korisnici nagađaju da su skorašnje vesti o usaglašavanju bitkoina sa šerijatskim zakonima možda doprinele rastu, saznajemo prema izveštaju objavljenom na mreži, danas, 12. aprila:

Bitkoinom se trenutno trguje za oko 7.817 dolara, što je obeležava više od 14% porasta, u periodu od 24 časa.

BTC Value & Volume

Saradnik Cointelgraph-a, Džozef Jang, postavio je tvit o naglom rastu cena, komentarišući povećanje kao primer tipičnog ponašanja bitkoina:

WhalePanda, kripto trgovac i korisnik tvitera, spominje skok kao “zamku za medvede”:

 

Itirijum (ETH) je, takođe, doživeo značajno povećanje cene, skočivši na oko 465 dolara, do vremena objavljivana teksta, nakon što je mesec dana levitirao na oko 400 dolara, što obeležava više od 12% porasta, u protekla 24 časa.

ETH Value & Volume

Ukupna tržišna kapitalizacija je premašila 300 milijardi dolara, po prvi put u ovom mesecu, i ponovo lagano opala na 297 milijardi, do vremena objavljivanja teksta.

Total Market Capitalization

Na listi top deset novčića CoinMarketCap-a, vrednost EOS-a i dalje sa najvišim porastom, više od 30%, u periodu od 24 časa, i razmenjuje se u vrednosti od 8.9 dolara, do vremena objavljivanja teksta. Skok cene EOS novčića može se pripisati nedavnoj objavi o unapred izrudarenim novčićima EOISO blokčein platforme Dawn 3.0, od 9. aprila.

I drugi altkoini sa top deset liste su zabeležili visok procenat rasta, 9 od 10 (uključujući i bitkoin) pokazuje rast veći od 10%, u periodu od 24 časa. Cardano je porastao za 22% u roku od 24 časa, i njegova vrednost iznosi 0.18 dolara; IOTA za 14%, razmenjuje se za oko 1.18 dolara; NEO je skočio za 13% i vredi oko 60 dolara.


 

Pripremila: Kristina Ristin