Bitkoin (BTC) se i dalje trguje na “niskom nivou” uprkos tome što je doživeo uspon prošle nedelje i dostigao preko 4.000 dolara, izjavio je Entoni Pompliano za CNBC 26. decembra.

Govoreći u intervjuu Pompliano, koji je često komentator tržišta na društvenim mrežama, tvrdio je da će bitkoin cena krenuti na gore tek nakon pada ispod 3.000 dolara.

“U kratkom roku, mislim da će cena padati”, izjavio je.

U novembru Pomplino je predvideo pad bitkoina na 3.000 dolara, što se kasnije dogodilo početkom decembra.

Od tada, cene na kripto tržištima su doživele uzlet, a bitkoin je dostigao mesečni maksimum i trgovao se na 4.300 dolara pre nego što je opet opao na 3.782 dolara. Ostali altkoini su doživeli veći uspeh, bitkoin keš (BCH) i itirijum (ETH) su udvostručili svoju vrednost u dolarima.

Na pitanje da li na cenu bitkoina utiču tradicionalne ili FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix i Google) akcije, Pompliano je ovo negirao.

Kao i kriptovalute, FAANG akcije su pale u 2018. godini, prateći i božićne praznike.

“Definitivno se slažem da postoje psihološka objašnjenja koja vuku tržišne cene na dole”, Pompliano je nastavio, isitičući da je korelacija bitkoina sa S&P 500 indeksom “ravna nuli”.

Prošle nedelje, Ton Vajs je upozorio da ukoliko bitkoin završi trgovanje ispod 50-mesečne MA linije, može da padne do nivoa od 1.300 dolara, što je bila najviša tačka u 2013. godini.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović