Ono što se činilo da bi bilo previše dobro da bi bilo istinito se upravo pokazalo onako kako se i očekivalo pošto je Bitconnect "zatvorio svoja vrata".

Dugo su ga optuživali za Ponzijevu prevaru (Ponzi-scheme), da bi ove nedelje Bitconnect zatvorio svoju berzu kriptovaluta i servis za pozajmice. Kako je navedeno na njihovom sajtu, Bitconnect je primio pisma od dva američka regulatora za hartije od vrednosti - što je dovelo do zatvaranja njegovih platformi za kreditiranje i trgovanje. Ipak, Bitconnect će nastaviti sa radom svog veb sajta i pružanjem usluge svog novčanika.

Skica "Ponzi" ponude

Od svog osnivanja u januaru 2017. godine, mnogi su bili skeptični oko usluga koje Bitconnect pruža. U osnovi, trebalo je poslati Bitconnect-u bitkoin u zamenu za Bitconnect koin(BCC) na njihovoj berzi. Kada ste došli u posed BCC-a, bilo vam je garantovano "do 120% povratka godišnje." Korisnicima je rečeno da zavređuju kamate zadržavanjem svojih koina "zbog pomoći da se zadrži sigurnost i podrži bezbednost mreže."

Ponzi

Source: Bitconnect.co

Kreditna platforma

Bitconnect-ova kreditna platforma je ono što je zapravo dovelo do optužbi za Ponci prevaru, kao i zaustavljanje i obustavljanje naloga od strane regulatora.

Lending

Source: Bitconnect.co

Kako nam gore navedene ilustracije objašnjavaju, korisnici su kupovali BCC putem bitkoina, a zatim kreditirali (pozajmljivali) svoj BCC na Bitconnect-ovom kreditnom softveru.

Korisnici bi dobijali različite procente kamata u zavisnosti od količine BCC-a koji su pozajmili.

Lending

Source: Bitconnect.co

Dodajući "referral" sistem (sistem upućivanja) viđen u mnogim Ponzijevim prevarama i činjenicu da se operacija vodi anonimno, teško da je iznenađujuće što se ceo ovaj poduhvat završio tragično.

Kreditna šema je bila glavna karta na koju igrao Bitconnect. Ukoliko ste želeli da učestvujete u samoj šemi, morali ste da kupite BCC - čiji je token dostigao rekordnu cenu od 437,31 dolar po BCC-u pre nego što mu je totalno opala vrednost prateći završetak sage koji se desio ove nedelje.

Napomenućemo da je kriptovaluta i dalje živa i da se njome trguje za prosečnu cenu od oko 15 dolara po jedinici u vreme pisanja ovog člank.

BitConnect

Društveni mediji “spaljuju na lomači” Bitconnect

Prateći Bitconnect-ovo zatvaranje, društveni mediji se bruje od priča "rekao sam vam."

Osnivač TenX-a Džulijan Hosp, istakao je činjenicu da obezglavljeni BCC i dalje trguje.

Fransis Pujot je podelio urnebesan video Bitconnect-ovog sastanka.

Američka karikaturistkinja Spajk Trotman podelila je jedan od najzabavnijih i najzanimljivih tačnih predviđanja iz septembra prošle godine, gde tvrdi da je BItconnect zaista Ponzi prevara.

Njen najnoviji tvit je snimak ekrana (screen-shot) stranice Bitcconet Reddit, sa podudaranjima za telefonsku liniju za samoubistvo, kao za ogromnu leglanu akciju. Učinite sebi uslugu i bacite pogled na pretnju Iron Spajka ka Bitconnect-u - sjajno je.

Rudolfo Novak je podelio sliku monumentalnog kolapsa cene Bitconnect-a sa Coinmarketcap-a, ukazujući na trenutak kada Pozijeva prevara "pogodi izlazno vreme."

 

Pripremio: Bojan Zečević