Bitdefender, anti-virus kompanija, izbacila je novu alatku koja pruža zaštitu od zlonamernih programa koji traže otkupninu u bitkoinima – CTB-Locker, Locky i TeslaCrypt. Nova alatka je dostupna i može se besplatno skinuti sa Bitdefender sajta.

Katalin Kosoi, CSS kopanije objašnjava:

”Nova alatka je rezultat CryptoWall programa. Tražili smo načine da sprečimo zlonamerne programe da enkriptuju fajlove čak i onih kompjutera koji nisu zaštićeni Bitdefender antivirusom i shvatili smo da možemo da proširimo tu ideju.”

CriptoWall Immunizer – besplatan za download

Ransomware (virusi koji enkriptuju fajlove i traže otkupninu), su postali veliki izazov, a broj napada konstantno raste. Radi na sledeći način: virus enkriptuje fajlove i više nemate pristup podacima. Zatim traži otkupninu, najčešće u bitkoinima, da bi dekriptovao vaše fajlove.

Bitdefender je kreirao “CryptoWall Immunizer“, čiji je download besplatan.

Katalin Kosoi kaže:

“Virusi (koji traže otkupninu) su tehnološki izazovni i za korisnike kao i za antivirus kompanije, ali njihov uspeh u iznuđivanju novca inspiriše druge sajber-kriminalce da rade isto.

Alatka koji smo kreirali blokira proces enkripcije iako računar postane inficiran.“

Alternativno rešenje      

Kompanija za internet bezbednost, Malwarebytes, takođe nudi rešenje za pomenuti problem. U pitanju je aplikacija CryptoMonitor.

Nejtan Skot, iz Malwarebytes, je rekao:

“Anti-virus program Malwarebytes-a koristi naprednu proaktivnu tehnologiju koja prati ponašanje ransomware virusa i sprečava ih pre nego što isti počnu da utiču na vaše fajlove. Virusi nemaju priliku da počnu enkriptovanje fajlova.“