Vlasnik berze ode u Indiju da otvori sirotište i navodno umre. 30-godišnji momak koji je bolovao od regionalnog enteritisa, od kojeg se ne umire, otputuje u zemlju u kojoj se smrtovnica lako krivotvori i košta samo 100 dolara. Onda se ni od kuda pojavi njegova supruga (za koju niko nije znao) i obavesti javnost o njegovoj smrti. I nekako se desi da on jedini ima lozinku od oflajn novčanika (cold storage) na kojem se nalaze sredstva korisnika. I kao šlag na tortu, ljudi na subredditu na tu temu i btc subredditu su otkrili lajtkoin (LTC) adrese novčanika i registar pokazuje da ih on još uvek pomera. Iz groba!?

Ovo nije scenario za neki niskobudžetni film i ne ovo nisu šezdesete godine prošlog veka, pa da neko misli da može da lažira svoju smrt. I ne, ovo se ne dešava u tamo nekoj državi već u Kanadi! A, zašto bi se ova priča ticala nas? Krenimo redom:

QuadrigaCX je poznata kanadska kripto berza koja se suočava sa ozbiljnim problemima poslednje dve nedelje. Korisnici su imali problema da povuku svoje novčiće, a 28. januara berza je na misteriozan način postala nedostupna. Ovo je navelo mnoge da spekulišu da li je QuadrigaCX funkcionalno solventna u kripto prostoru.

Problemi sa povlačenjem sredstava korisnika su počeli da se javljaju u drugoj polovini 2018. godine. Smatra se da je uzrok tome zamrzavanje nekoliko miliona dolara u fondovima od strane kanadske banke. Na kraju, berza je uspela da povrati ta sredstva. Međutim, ubrzo nakon toga, 14. januara 2019. godine, na zvaničnom sajtu berze objavljeno da je njen vlasnik i izvršni direktor, Džerald Koton, preminuo. To je objavila Dženifer Robertson, koja je navodno supruga i partner Džeralda Kotona. Prema poruci koja je objavljena na internet stranici QuadrigaCX, Džerald Koton je preminuo 9. decembra 2018. godine. Uprkos publicitetu koji su berza i njen direktor stekli u borbi sa kanadskim bankarskim sistemom oko zamrznutih sredstava, niko ne može da posvedoči da je Džerald Koton zaista mrtav. Ne postoji nikakva umrlica niti izvod iz matične knjige umrlih.

Quadriga Fintech Solutions Corp. koja poseduje i upravlja berzom, suočava se sa “krizom likvidnosti” i ima samo 375.000 dolara u gotovini, a duguje ekvivalent od više od 260 miliona kanadskih dolara u vlasništvu 92.000 korisnika. To se može utvrditi na osnovu upućenog zahteva za olakšicu prema Zakonu o kompanijskim kreditorima kod Vrhovnog suda Nove Škotske. Quadriga nastoji da imenuje Ernst & Young Inc kao monitora. Korporacija nije bila u stanju da pronađe kriptovalute u vrednosti od 190 miliona dolara iz svojih oflajn novčanika (cold storage) koji štite sredstva od krađa i hakova. Koton je jedini imao pristup novčanicima, koje je kompanija pokušavala da pronađe nakon njegove smrti. “Quadriga nije bila u mogućnosti da pristupi novčanicima i/ili je otkrila da su novčanici sadržali minimalne jedinice kriptovaluta”, navodi se u izveštaju koji su Ernst & Young dostavili sudu. Operateri drugih kanadskih kripto berzi smatraju da je vrlo neobično da izvršni direktor bude jedini koji ima pristup sredstvima kompanije. Koton je pritom poznat u kripto zajednici i zna se da voli da putuje i samim tim je laka meta. Meta koju je sam nacrtao.

Profesor sa Kornela Emin Gun Sirer je podsetio da je berza ranije tvrdila da koristi multi-sig sistem. Multi-sig sistem ili sistem sa više potpisa omogućava mnogim organizacijama ili pojedincima da drže privatne ključeve u novčaniku i da im pristupaju kada se ključevi za pristup povežu. Sistemi 3-5 ili 5-7 zahtevaju prisustvo većine ključeva za pristup sredstvima i sprečavaju da nesrećni slučajevi dovedu do gubitka sredstava korisnika.

Za razliku od poslovne, Koton je bio odgovoran u drugim sferama svog života. Potpisao je testament 27. novembra, manje od dve nedelje pre nego što je umro. Imenovao je gospođu Robertson za izvršioca njegove imovine, uključujući avion, imovinu u Britanskoj Kolumbiji i Novoj Škotskoj i dve čivave Nitro i Guli, koje su dobile 100.000 dolara kako bi uživale do kraja života.  

Kotonu je dijagnostifikovana Kronova bolest kad je imao 24 godine i preminuo je usled komplikacija tokom puta u Idiju, navodi se u sudskom dokumentu. Prema saopštenju na internet stranici Quadrige Koton je išao u Indiju da otvori sirotište.

Postoji dokument koji kruži društvenim mrežama kao dokaz o smrti Džerarda Kotona

Na slici iznad je podneta molba u ime “imovine Džerarda Kotona”. Ova terminologija se obično koristi prilikom donošenja odluke u ime preminule osobe. Međutim, postoji nekoliko činjenica koje su u suprotnosti sa tvrdnjom da se radi o proverljivom dokazu da je Koton preminuo:

  1. Ovaj sudski dokument je samo overeni podnesak. Drugim rečima, pečat suda u gornjem levom uglu dokumenta ne svedoči o istinitosti i tačnosti dokumenta. Pored toga, ne postoji potencijalna kazna za krivokletstvo zbog podnošenja netačnih informacija u ovom dokumentu.

  2. U dokumentu se posebno navodi da “imovina Džerarda Kotona” ima pravo na oko 42% akcija/kapitala u QuadrigaXC. Međutim, to ne predstavlja većinski udeo. Prema tome, preostali članovi odbora/akcionari QuadrigaXC-a bi trebalo da su u mogućnosti da donesu izvršne odluke kako bi berza nastavila sa radom.

  3. Dokument je datiran 22. januara, što je mesec i trinest dana nakon navodne smrti Džerarda Kotona. Za navodno “pod hitno”, dokument svakako nije podnet pravovremeno.

  4. Po pravilu, podnošenje molbe nije potrebno u slučaju smrti pojedinca. Mesto u Upravnom odboru se skoro uvek prenose na članove porodice u skladu sa testamentom. U ovom slučaju, suprugu Džerarda Kotona bi trebalo da bez problema preuzme svoju fotelju.

Preostalo osoblje berze je efektivno izgubilo pristup za 26.500 BTC, 11.000 BCH, 11.000 BSV, 35.000 BTG, 200.000 LTC i 430.000 ETH. Ukupna vrednosti prelazi 150 miliona dolara. Jedan od vodećih kripto istraživača, Crypto Medication, tvrdi da berza nikada nije imala pristup tim fondovima i da osoblje laže. Količina bitkoina navedena u izjavi je lažna, tačan broj bitkoina koji je bio u posedu berze se procenjuje na manje od 1.000. Istraživanjem je utvrđeno da je berza koristila rezerve za servisiranje svojih klijenata, koristeći depozite klijenata za isplate drugih klijenata.

U međuvremenu su identifikovani lajtkoin novčanici. Novčići se prebacuju na druge adrese. To znači da ključevi u stvari nisu “izgubljeni” i da nas neko vuče za nos. Obratite pažnju na vremenske odrednice u ovim novčanicima:

https://chainz.cryptoid.info/ltc/address.dws?LLVC5kcWfHvY3Gonv9jYfi7BpwBStgf1AF.htm

https://chainz.cryptoid.info/ltc/address.dws?LXTQdps2Pf83WdAXMinboiqLsEjSWrwJCD.htm

https://chainz.cryptoid.info/ltc/address.dws?LcSNbqqVpo1d7nkmGgCb9fvnYJv2xeiLdN.htm

https://chainz.cryptoid.info/ltc/address.dws?LTU2cds4aSdXFip9sV4gXphnhxGQjgfjmg.htm

“I!?”, zapitaće se kripto pioniri koji su već doživeli nešto slično sa Mt.Gox-om.

Na žalost, ovde nije kraj naše priče.

Da li ste čuli za kompaniju Crypto Capital? Crypto Capital je privatna fiat platforma kreirana da podrži bilo koji kripto blokčein. Omogućava depozite u fiatu, u valuti po vašem izboru: USD, EUR, GBP, PLN. Možete da kupite i prodate kriptovalute bitkoin, itirijum, lajtkoin, deš i druge pomoću verifikovanih berzi. Koje su to berze? QuadrigaCX, Coinapult, CEX.io, EXMO i Bitfinex. Istina, posle 30. januara, Bitfinex je uklonjena sa spiska. Kratak pregled stanja na ovim platformama:

CEX.io pokazuje da trenutno nema dostupnih opcija za povlačenje. Iako tvrde da “rade na tome”, nisu određeni rokovi kada će ponovo biti omogućeno. Coinapult internet stranica je nedostupna od 10. decembra i navode da je to privremeno. Od tada nije dostupna i nigde se ne navodi određeni rok kada bismo mogli da očekujemo povratak. EXMO je nekako neprimetna. Obim razmene je u najboljem slučaju minimalan i ne postoji apsolutno nikakva diskusija u zajednici vezana za ovu berzu. Bitfinex nije ispunila korisničke zahteve za povlačenje mesecima i broj verifikovanih žalbi se broji u stotinama.

Crypto Capital je procesor plaćanja za ovih pet berzi. Da li mi imamo pravo da zaključimo da je Crypto Capital nesolventan? Da li to znači da je Bitfinex nesolventan?

Najčudniji deo bi mogao da bude da je Crypto Capital uklonio Bitfinex sa svojih stranica baš u trenutku kada je CryptoMedication objavio članak u kojem se tvrdi da je Crypto Capital, a samim tim i Bitfinex, nesloventni.

Teško je reći da li su sve četri berze definitivno nelikvidne, mada neke mogu biti. Dalje se može reći da problemi tih berzi znače da je Crypto Capital nesolventan, a iz toga bi proisteklo da je Bitfinex nesolventan. U stvari, mi znamo da nije u kripto dolarima, pošto možemo da vidimo berzine novčanike  (par stotina miliona na jednom, par stotina miliona na drugom, pa na trećem itd.).

Zašto je onda Crypto Capital iznenada uklonio Bitfinex sa svog sajta? Sigurno nije zbog redovnog održavanja, pošto je Coinapult još uvek prisutna. Osim toga, možemo da vidimo razlike u cenama bitkoina na ovim berzama, a to nam sugeriše da ih nešto povezuje i da se nešto događa iza kulisa. Na slici ispod možete da vidite da je bitkoin za skoro 100 dolara skuplji na ovim berzama koje imaju istog posrednika za fiat valute.

Izvor: data.bitcoinity.org

Ovo je znak da postoje poteškoće sa povlačenjem fiat valuta, što sugeriše probleme sa bankama. U osnovi, kada ne možete da unovčite dolare ili neku drugu valutu, prvo je morate pretvoriti u kriptovalutu, a bitkoin je najpopularniji izbor za to. To znači da kad god je povlačenje fiat valuta na berzi onemogućeno, potržanja za bitkoinima na berzi raste. Tako dolazi do povećanja cene bitkoina koje odskače od cene na drugim berzama.

U našem slučaju, to je najverovatnije. Kolika bi to slučajnost trebalo da bude da se u isto vreme dešava na tri berze koje povezuje Crypto Capital. Potpuno je jasno da čak i ako nije nesolventna, Bitfinex trenutno ima nekih problema u procesuiranju isplata. To možda neće biti dobro za teter (USDT), jer on zavisi od finansijske podrške u fiat valutama.

Da zaključimo. Kripto berze treba da se koriste tako što prvo deponujete, pa razmenite i na kraju povučete sredstva kada završite. Ostavite na berzi samo ona sredstva koja koristite za trgovanje. Sve ostalo čuvate na svom novčaniku sa privatnim ključem koji je samo vama poznat. Ako privatni ključevi nisu u vašem posedu, to nisu vaše kriptovalute. Budući da vam berza ne daje nikakve privatne ključeve, onog trenutka kada ste kriptovalute prosledili na berzu, one u suštini više nisu vaša. Berza vam ih duguje, baš kao i banka kada uplatite novac.

“Vaši ključevi, vaši koini,

Berzini ključevi, berzini koini.”