Platforma za trgovanje kriptovalutama, Bitfinex, nedavno je dostavila pismo određenim korisnicima, rekavši da se od njih traži da otkriju svoje informacije o porezu, koje berza može da podeli sa vladom, navodi se u tvitu berze, 17. maja.

Berza, koja je registrovana na Britanskim devičanskim ostrvima (BVI), istakla je da je prema njihovom zakonu dužna da prijavi konkretne informacije vladi BVI-a. Prema pismu, Bitfinex “bi onda mogao da razmeni” informacije sa nadležnim poreskim organima u saglasnosti sa američkim Zakonom o usklađivanju poreza na inostrane račune (FATCA) i Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj i njenim Standardom zajedničkog izveštavanja (CRS).

Prema obaveštenju, krajnji rok za slanje podataka je 24. maj i korisnici će morati da popune formu sa ličnim podacima u zavisnosti od toga da li su fizičko ili pravno lice i od toga da li su stanovnici ili državljani SAD-a.

"Ako ste Amerikanac (tj. američki stanovnik, odnosno državljanin ili entiet organizovan u SAD-u), ili subjekt, sa 25 % plus vlasništva preduzeća, koji je američki državljanin, molimo Vas da popunite odgovarajući FATCA obrazac . U suprotnom, popunite odgovarajući CRS formular "

Poruka je potvrđena preko Bitfinex tviter naloga, nakon što je nova politika berze bila otkrivena pomoću komentatora kriptovaluta Whalepool-a:

"Nismo poslali ovu poruku svim korisnicima. Namerno smo ciljali korisnike za koje smatramo da imaju dužnost da otkriju lične podatke. Ukoliko korisnik nije primio poruku od nas, onda ne treba ništa od podataka da nam šalje u ovom trenutku."

Bitfinex je osnovan 2012. godine i ima sedište u Hong Kongu. Sa tržišnom vrednošću od 686 miliona dolara, ovo je četvrta po veličini berza kriptovaluta na globalnom tržistu, koja trguje sa 77 različitih digitalnih sredstava.

Prošlog meseca, Bitfinex je potpao pod “Inicijativu integriteta virtuelnog tržišta” i “istragu politika i praksi” platformi za trgovanje kriptovalutama, koje je pokrenuo tadašnji državni tužilac u Njujorku, Erik T. Šnajdermen. Kao deo programa, berza je primila pismo, u kojem se od nje traži da preda informacije o operacijama, unutrašnjim kontrolama i drugim ključnim pitanjima, kako bi se zaštitili ulagači u kriptovalute i njihovi korisnici.

 

Pripremio: Nikola Mosurović